SNS IZGRADIO ČVRST TEMELJ ZA VLAST OD ČETIRI GODINE: Na ponovljenom "zaokruživanju" lista koju je predvodio Vučić pojačala decembarski trijumf

M. Stanojković

04. 01. 2024. u 13:13

NAKON repriza izbora, pred istek 2023. i u prvim danima nove godine, na ukupno 43 biračka mesta, a posle proglašenja konačnih izbornih rezultata, očekuje se da do kraja januara bude konstituisana Narodna skupština.

СНС ИЗГРАДИО ЧВРСТ ТЕМЕЉ ЗА ВЛАСТ ОД ЧЕТИРИ ГОДИНЕ: На поновљеном заокруживању листа коју је предводио Вучић појачала децембарски тријумф

Foto: SNS

Kako je najavljeno, i na novu Vladu Srbije ne bi trebalo da se čeka dugo, a budući kabinet u Nemanjinoj 11 mogao bi da bude jedan od retkih koji će izgurati pun četvorogodišnji mandat.

Posle ubedljive pobede liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", sa 70 odsto osvojenih glasova na osam birališta, na kojima je 2. januara ponovljeno glasanje za narodne poslanike, naprednjacima sleduje čvrsta prva pozicija sa 46,75 odsto, odnosno 1.783.701 glasova. Prema preliminarnim procenama, oni će imati 129 mandata u novom skupštinskom sazivu, s tim što postoji mogućnost da u konačnoj raspodeli dobiju još jedno mesto. Drugoplasirana "Srbija protiv nasilja" će verovatno imati 65 poslanika, lista oko socijalista i Jedinstvene Srbije - 18, NADA i "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića po 13, Savez vojvođanskih Mađara - šest, kolalicija u kojoj su Stranka pravde i pomirenja i Demokratski savez Hrvata - dva, koliko i SDA Sandžaka, dok će po jednog predstavnika imati lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

Prema procenama direktora CeSID Bojana Klačara, bilo je očigledno da će SNS na ponovljene izbore ići na maksimalno dobar rezultat i da bi im potencijalni još jedan mandat značio mnogo bolju poziciju u parlamentu. Istovremeno, objašnjava Klačar, postoji mogućnost da deo opozicije uđe u neku vrstu bojkota novog saziva.

- Opozicija trpi pritiske dela opozicione javnosti da odustane od mandata i da uđe u neku vrstu bojkota. Smatram da je ona svesna da bi to u ovom trenutku bilo kontraproduktivno - objašnjava Klačar, za "Novosti". - Jedna varijanta je da normalno učestvuju u radu, druga da prihvate mandate i učestvuju u konstituisanju Skupštine, a da potom vrate poslanička mesta, što mislim da je najmanje realna opcija. A može se dogoditi i da preuzmu mandate, a onda bojkotuju rad.

Kada je reč o formiranju vlade, i Klačar očekuje da se neće čekati na poslednji zakonski rok od 90 dana po konstituisanju Skupštine. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio da bi dosadašnja premijerka Ana Brnabić mogla da ode na "zasluženu pauzu", prema kladionicima ona i dalje ima najviše šanse da preuzme čelo kabineta u Nemanjinoj. Da ona bude novi predsednik Vlade, data je kvota od 1,80. Sledeći favorit kladioničara za ovo mesto je ministar odbrane u prošlom mandatu Miloš Vučević sa kvotom - 1,90. Treća opcija je ministar finansija Siniša Mali za koga je kvota za klađenje 2,5.

- Mislim da oko pitanja premijera trenutno nema jasnog odgovora ni u samoj SNS. To može da bude neko iz najjužeg kruga ljudi od poverenja, ali i neka respektabilna javna ličnost, koja nije član stranke - smatra Klačar.

Ko god da preuzme vođenje tima iz Nemanjine, Klačar veruje da je realni scenario, ali i politički interes da na njegovom čelu istraje pune četiri godine.

- To bi ostavilo dovoljno vremenskog prostora da se realizuju neki strateški projekti za koje je SNS dobio podršku, od "Ekspa", metroa, puteva... Ipak, uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo, ne možemo zanemariti faktor moguće političke krize ili želje da u nekom trenutku vladajuća stranka na vanrednim izborima želi da produži mandat ili dobije novi legitimitet za vlast.

Od 2012. najkraći mandat imala je Vlada izabrana posle izbora 2022. - 12 meseci, a samo tri meseca duže uspela je da se održi ona formirana 2020. Najduže je radio ministarski tim sastavljen 2016. godine - 42 meseca.

Razlaz "Nacionalnog okupljanja"

KOALICIJA "Nacionalno okupanje", u kojoj su bili Dveri i Zavetnici, otišla je u prošlost. Njihovi lideri saopštili su da će ove dve stranke ubuduće nastupati samostalno i da će samim tim, "snositi pojedinačnu političku odgovornost za stavove izrečene posle ponavljanja izbora".

- Obaveštavamo javnost da je na dan kada su na pojedinim biračkim mestima ponovljeni neregularni izbori, prestala da postoji predizborna koalicija "Nacionalno okupljanje". Srpski intelektualci koji su u izbornoj kampanji dali načelnu i programsku podršku našoj koaliciji, od momenta gašenja "Nacionalnog okupljanja", više ne stoje iza izjava pojedinih stranaka članica bivše koalicije.

Stamenkovski: Izjava kao priznanje

PREDSEDNICA Srpskog pokreta Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da bi voleo da je vidi u redovima naprednjaka, istakla je da nije bilo razgovora o njenom pristupanju SNS.

- Naša odgovorna politika i državotvorna logika sigurno je opredelila Vučića da se pohvalno izjasni o mom radu. S obzirom na to da je reč o figuri s najvišim političkim autoritetom u državi, ono što je rekao doživljavam i kao priznanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (43)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)