ŠAHISTI NA PRIJEMU KOD PREDSEDNIKA: Prvi put u istoriji naša zemlja je evropski prvak u šahu - trostruko veći budžet za Šahovski savez (VIDEO)

Novosti online

27. 11. 2023. u 09:53 >> 10:15

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić primio je danas članove muške šahovske reprezentacije Srbije koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

ШАХИСТИ НА ПРИЈЕМУ КОД ПРЕДСЕДНИКА: Први пут у историји наша земља је европски првак у шаху - троструко већи буџет за Шаховски савез (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Predsednik se na početku zahvalio osvajačima zlatne medalje, istakavši da ovakav uspeh nikada do sada nije postignut, kada je u pitanju srpski šah.

- Mnogo vam hvala što ste danas ovde, žao mi je što nema naših žena koje su fantastičan uspeh ostvarile u Budvi. Servantes je rekao da je ljudski život partija šaha, a Mihail Botvinil da je šah nauka, umetnost i sport. Naš Svetozar Gligorić je rekao da je šah borba sa samim sobom. Mi smo decenijama voleli i igrali šah i nikada nismo ostvarili ovo što su ovi momci uradili. Prvi put u svojoj istoriji naša zemlja je evropski prvak u šahu. Do sada je budžet za šah bio 16 miliona dinara, idemo sa budžetom od 50 miliona, trostruko veći budžet. Želimo da razvijamo šah. Ova nacija je poznata po ljubavi prema ovoj drevnoj igri. Šahovski svet je poseban svet. Ugled Srbije je posebno skočio posle ovog uspeha. Mi ćemo kao država nastaviti da pomažemo. Očekujem 10 medalja najmanje u Parizu.

Predsednik je kazao i da će početi da se razgovara o šahovskom domu, kao i da se vrati šah u škole.

On se obratio i reprezentativcu Srbije Aleksandru Predkeu, koji je rođen u Rusiji i poručio mu da je u Srbiji sada njegov život i budućnost i poželeo mu dobrodošlicu.

Vučić je obećao predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Božidaru Maljković finansijsku pomoć države Komitetu.

- Sad moramo da idemo na dvocifreni broj medalja iz Pariza. Ja se najviše uzdam u naše strelce i borce, u različitim borilačkim disciplinama, ali verujem da će i u ekipnim sportovima biti medalja. Naravno i teniseri, Novak Đoković pre svega - rekao je Vučić.

Selektor Miodrag Perunović zahvalio se predsedniku Vučiću.

- U ime pre svega ovih divnih momaka koji su obradovali naciju, kao i Šahovskog saveza Srbije, želimo da vam zahvalimo na podršci, razumevanju, pa evo sad i povećanju budžeta. Nadamo se da će, posle ovog istorijskog uspeha, pravi uspesi tek slediti i nemojte da sumnjate u nas - kazao je Perunović.

Pokloni za predsednika

Vučić je na poklon dobio dres na kome piše "Srbija", kao i medaljon.

Partija šaha sa gostima

Vučić je sa gostima odigrao partiju šaha.

Podsetimo, muška reprezentacija Srbije u šahu osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budvi, koje je trajalo od 10. do 21. novembra.

Srpski šahisti trijumfovali su u poslednjem, devetom kolu, nakon što su pobedili Grčku rezultatom 3:1.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)