OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE VUČIĆA I PREDSEDNIKA KIPRA: Ponosni smo i srećni što je gost naše zemlje

Novosti online

22. 11. 2023. u 15:31 >> 15:42

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao predsednika Kipra Nikosa Hristodulidisa ispred Palate Srbija.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ВУЧИЋА И ПРЕДСЕДНИКА КИПРА: Поносни смо и срећни што је гост наше земље

Foto: Tanjug

- Kipar je istinski prijatelj naše zemlje i mi smo istinski prijatelji narodu i kiparskoj državi. Predsednik je veliki prijatelj Srbije, ponosni smo i srećni što je gost naše zemlje. Želim vam da se osećate kao kod svoje kuće. Otvorili smo razgovore, večeras ćemo imati svečanu večeru, a sutra nastavak razgovora, tzv. treći samit dveju vlada. Održani su prethodni 2013. i 2018, a takve savete Kipar održava samo još sa Egiptom i Grčkom, toliko nam je važan odnos. Potvrdili smo nedvosmisleno da želimo da unapredimo bilateralne odnose i međusobnu saradnju i posebno sam zahvalio Kipru i predsedniku na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Rezolucije 1244, poštovanju međunarodnog prava, Povelji UN - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je dodao i da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog javnog prava, Povelju UN, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra i takva politika Srbije je nepromenljiva.

- Do u detalje sam predsednika Kipra upoznao o situaciji na Kosovu i Metohiji, o toku dijaloga i želji Srbije da kroz kompromise i dijalog rešava probleme po tom teškom pitanju, ali ukazao i na teškoće i ne laku poziciju Srbije - kazao je Vučić.

Vučić je zahvalio i na stalnoj podršci Kipra Srbiji na "evropskom putu". Najavio je i da će biti potpisana i tri sporazuma iz oblasti inovacija i nauke, obrazovanja i saradnje diplomatskih akademija. Razgovarali su i kako podići turističke posete između dve zemlje.

- Želeo bih i da ohrabrim investitore sa Kipra da razmisle o Srbiji kao destinaciji za svoja ulaganja. I u oblasti energetike postoje elementi moguće saradnje u budućnosti kroz projekat Ist med. Za nas je još važna i saradnja u oblasti odbrane, gde više godina imamo uspešnu saradnju i verujem da takvu vrstu saradnje možemo da unapredimo. U narednih 48 sati ću vam predstaviti i značajna nova vojna dostignuća i šta smo zajedno radili s našim kiparskim prijateljima - ističe Vučić i dodaje da Srbija voli kiparski narod i doživljava ih kao braću.

Vučić se još jednom zahvalio na podršci predsedniku Hristodulidisu i zamolio da češće dolazi u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)