POČELI RADOVI NA MODERNIZACIJI PRUGE NIŠ – DIMITROVGRAD Vesić: Realizacija ovog projekta decenijama bezuspešno obećavana

Novosti onlajn

11. 11. 2023. u 08:17

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su danas započeli radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Niš – Dimitrovgrad.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА МОДЕРНИЗАЦИЈИ ПРУГЕ НИШ – ДИМИТРОВГРАД Весић: Реализација овог пројекта деценијама безуспешно обећавана

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Prema njegovim rečima, realizacija ovog projekta počinje radovima na deonici otvorene pruge između železničkih stanica Staničenje i Pirot, dugoj oko sedam i po kilometra, a radovi kreću od izlaza iz stanice Staničenje prema ulazu u stanicu Pirot.

- Deonica Staničenje – Pirot je prva faza radova u okviru rekonstrukcije i modernizacije pruge Sićevo – Dimitrovgrad dužine 86 kilometra. Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sićevo – Dimitrovgrad obuhvata građevinske i pripremne radove za elektrifikaciju i signalizaciju, kao i elektrifikaciju ove deonice a rok za završetak radova je 1.276 dana - rekao je Vesić.

Vesić navodi da će se radovi između Staničenja i Pirota odvijati u vremenskim intervalima od 36-očasovnih "zatvora" koloseka na ovoj pruzi. 

Putnički železnički saobraćaj između Niša i Dimitrovgrada neće se odvijati, a teretni će funkcionisati u terminima kada ova deonica pruge bude otvorena za saobraćaj, napomenuo je ministar.

Vesić ističe da je realizacija ovog projekta decenijama bezuspešno obećavana, ali da će se zahvaljujući viziji predsednika Aleksandra Vučića konačno steći uslovi za veći tranzitni železnički saobraćaj kroz Srbiju, a istovremeno i rešiti pitanje niškog železničkog čvora i saobraćaja u ovom gradu.

- Ovim projektom biće otklonjena saobraćajna uska grla između Srbije i Bugarske, biće povećan kvalitet i skraćeno vreme putovanja, a vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, već novoizgrađenom železničkom obilaznicom oko Niša - kazao je Vesić.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar je naglasio da će se rekonstrukcijom i modernizacijom železničke pruge Niš-Dimitrovgrad obuhvatiti, rekonstruisati, modernizovati i elektrificirati postojeće pruge Niš – Dimitrovgrad, kao i izgradnja nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša u dužini od oko 22 kilometra, čija je izgranja planirana za 2024. godinu, te modernizacija signalnih i telekomunikacionih sistema za celokupan projekat.

Dodao je da se projekat finansira iz kredita Evropske investicione banke i Budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

- Kada sam izabran za ministra prošle godine, obećao sam da će jedan od mojih prioriteta biti pokretanje ovog projekta. Rekonstrukcijom i elektrifikacijom pruge Niš – Dimitrovgrad, Koridor 10 postaje konkurentniji  transportni pravac, čime će se  stvoriti uslovi za veći tranzitni saobraćaj kroz Srbiju, kao i između naše zemlje i Bugarske - zaključio je ministar Vesić.

BONUS VIDEO: PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Treća epizoda video-serijala "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!