ČELIČNO PRIJATELJSTVO I STRATEŠKO PARTNERSTVO: Poseta premijerke Pekingu i sastanak sa Sijem još jedna potvrda odličnih odnosa Srbije i Kine

Novosti online

07. 11. 2023. u 09:01

POSETA premijerke Srbije Ane Brnabić Kini, za kratko vreme pošto je predsednik Aleksandar Vučić posetio tu zemlju, bila je još jedna prilika da se učvrsti čelično prijateljstvo dve države i dva naroda. Još jednom je potvrđeno uzajamno partnerstvo, podrška, prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu.

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО И СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО: Посета премијерке Пекингу и састанак са Сијем још једна потврда одличних односа Србије и Кине

Foto: Instagram/ anabrnabic

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da je prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put i učešće Brnabićeve na šestom Kineskom sajmu uvoza pokazalo iskreno prijateljstvo Srbije sa kineskim narodom i čvrsto uverenje u razvoj odnosa sa Kinom.

Premijerka Brnabić, posle susreta sa Si Đinpingom, izjavila je da je predsednik Si nagovestio da će pokušati da tokom sledeće godine dođe u Srbiju.

- To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše građane - rekla je Brnabićeva.

"Kina neće promeniti stav po pitanju KiM"

U političkom smislu, kako je navela, Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije. Brnabićeva je istakla da Srbija u potpunosti poštuje politiku jedne Kine, što se neće promeniti.

"Nova era u ekonomskim odnosima"

Što se tiče ekonomskih odnosa između Srbije i Kine, ona je rekla da su jako dobri i sve bolji.

- Naravno da očekujem novu eru o odnosima i međusobne razmene u trgovini posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini - navela je Brnabićeva.

Premijerka je posebno naglasila da je budućnost Železare Smederevo potpuno bezbedna i da vlasnik kompanije grupa HBIS ima jasne planove za dodatne investicije.

Kako je rekla, sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija.

- Takođe planiraju da deo Železare radi na hidrogen, što je ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova. To su neverovatne stvar - rekla je premijerka.

Dobri sastanci sa kineskim kompanijama

Brnabićeva je rekla da je imala dobre sastanke sa kineskim kompanijama, između ostalih i sa kompanijom JD, koja je 52. kompanija na listi najuspešnijih svetskih kompanija i koja zapošljava 520.000 ljudi.

Ona je dodala da je to najveća kineska kompanija u privatnom vlasništvu.

- Razgovarali smo da preko JD plasiramo naše proizvode na kinesko tržište, kao i o tome da promovišu Srbiju kao turističku destinaciju - rekla je ona.

Brnabićeva je rekla i da postoje preduslovi za povećanje broja kineskih turista jer im nije potrebna viza, a postoje direktne linije, što će se u najbližoj budućnosti proširiti i na Šangaj.

Premijerka je podsetila da je razgovarala i sa rukovodstvom kompanije Shanghai Fengling Renewable, koja je strateški partner Ziđina koja vodi RTB bor.

- Očekujemo da u narednim mesecima počnemo projekat zelenog hidrogena u Boru, što je neverovatna revolucija za našu zelenu tranziciju - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, iznenadila se koliko je Kina napredovala od 2019. do 2023. godine u oblasti zaštite životne sredine.

Kako je rekla, kineskog predsednika je obavestila i o saradnji sa kompanijom BGI i o daljim planovima.

- Mislim da je budućnost naših odnosa sa Kinom u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije. Želimo da imamo najinovativniju medicinu - rekla je premijerka.

Kaže da je BGI uložila do sada 850.000 dolara u program stipendija za naše studente.

 

Si: Podržavamo nezavisni put Srbije - spremni da zajedno održavamo međunarodnu pravdu

Kineski predsednik Si Đinping istakao je da su Kina i Srbija "čelični prijatelji", čiji odnosi imaju duboku istorijsku osnovu, čvrstu podršku javnosti, široke zajedničke interese i snažan su podsticaj bilateralnoj saradnji.

Si je rekao da su kinesko-srpski odnosi poslednjih godina nastavili da funkcionišu na visokom nivou, što je obogatilo sveobuhvatno strateško partnerstvo, dok je istovremeno praktična saradnja dala plodne rezultate.

- U novim okolnostima, Kina je spremna da radi sa Srbijom na unapređenju kvalitetnog razvoja bilateralnih odnosa koji će doneti više koristi za naša dva naroda - istakao je Si.

On je apelovao da se ulože zajednički napori u izgradnju i vođenje velikih zajedničkih projekata, promovisanje brzog stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, jačanje saradnje u oblasti nauke i tehnoloških inovacija, produbljivanje saradnje u sferama obrazovanja, sporta i turizma i širu razmenu kadrova koji će nastaviti da neguju prijateljstvo Kine i Srbije.

- Kina podržava Srbiju u samostalnom razvoju i spremna je da ojača multilateralnu koordinaciju sa Srbijom i zajednički štiti međunarodnu pravičnost i pravdu - naglasio je kineski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (56)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)