NOVA REZIDENCIJA SRPSKE AMBASADE U SAD: Simbol želje za zbližavanjem sa Sjedinjenim državama (FOTO)

Novosti Onlajn

17. 10. 2023. u 17:16

U VAŠINGTONU je, uz prisustvo preko 300 uglednih zvanica, svečano otvorena renovirana zgrada rezidencije ambasadora Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

НОВА РЕЗИДЕНЦИЈА СРПСКЕ АМБАСАДЕ У САД: Симбол жеље за зближавањем са Сједињеним државама (ФОТО)

Foto: Novosti

Poželevši dobrodošlicu prisutnima, ambasador Marko Đurić istakao je da nova zgrada rezidencije predstavlja simbol nastojanja, truda i želje Srbije, našeg državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, za zbližavanjem, jačanjem prijateljstva, međusobnog razumevanja i učenja, za razmenom kulturnih iskustava, i stvaranjem novih ekonomskih mogućnosti i novih veza između naših naroda u svakom mogućem smislu.

Foto: Novosti

Izrazio je i nadu da će rezidencija ostati kao zaveštanje naše generacije budućim pokolenjima i kao mesto okupljanja, ne samo Srba i Amerikanaca, već i ljudi svih nacija jer, kako je rekao, Vašington zaslužuje da bude globalno priznat kao prestonica u kojoj se okupljaju, razgovaraju, grade odnose i sarađuju čak 192 svetske nacije.

U kulturnom delu programa nastupilo je Kulturno-umetničko društvo „Diogen“ iz Beograda sa svojim orkestrom, a gostima su bile predstavljene i srpske gradske nošnje s kraja 19. i početka 20. veka iz privatne kolekcije Biljane Regan, osnivača Udruženja za očuvanje balkanske tradicije i kulture u SAD.

Foto: Novosti

Među visokim zvanicama bili su i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, sa kojom Vojska Srbije već 17 godina sarađuje u okviru Programa državnog partnerstva, kao i predstavnici Stejt departmenta, Kongresa SAD, Ministarstva trgovine, diplomatskog i vojnog kora, kao i akademske, poslovne i tink-tenk zajednice u Vašingtonu.

Današnja rezidencija ambasadora nalazi se u istorijskoj četvrti koja je pod kulturnom zaštitom grada Vašingtona. Pre tačno 80 godina, rezidenciju je, za potrebe kralja Petra II Karađorđevića, kupio prvi srpski ambasador u SAD Konstantin Fotić. Po raspadu Jugoslavije, zgrada je skoro tri decenije bila zapuštena i u ruševnom stanju, da bi, u poslednjih 18 meseci, bila u potpunosti renovirana i restaurirana.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO NOVOSTI: Za vrh novinarstva, vrh najviše zgrade!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024