"NOVOSTI" SAZNAJU - PETORKA DOLAZI DA JOŠ SNAŽNIJE PRITISNE VUČIĆA Teme: Sankcije Rusiji i sprovođenje u delo Ohridskog sporazuma

S. Rovčanin Tomković

10. 10. 2023. u 07:00

VELIKA petorka u kojoj se nalaze izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i emisari predsednika SAD, Francuske i Nemačke, kao i italijanske premijerke, dolaze do kraja meseca ponovo u posetu Srbiji - saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ - ПЕТОРКА ДОЛАЗИ ДА ЈОШ СНАЖНИЈЕ ПРИТИСНЕ ВУЧИЋА Теме: Санкције Русији и спровођење у дело Охридског споразума

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Prema našim informacijama, na stolu će biti još snažniji pritisci da naša zemlja uvede sankcije Rusiji, kao i da se u potpunosti primeni Ohridski sporazum, koji inače predsednik Aleksandar Vučić nije potpisao. Ali, kako je posle sukoba u Banjskoj klatno krivice u delu međunarodne javnosti gotovo preko noći prešlo sa Aljbina Kurtija na našu stranu, očekuje se da pomenuti kvintet iskoristi to kako bi od Vučića iznudio "kooperativnost". U prevodu, da se Srbija ne protivi članstvu lažne države Kosovo u međunarodnim organizacijama i UN, što nam je diskretno nedavno poručio i američki ambasador Kristofer Hil. Odnosno da se stavi tačka na kosovsku priču, ali na štetu Srbije.

Pomenuti petočlani tim bio je u Srbiji 20. januara, kada je pred našu zemlju tokom razgovora sa predsednikom Vučićem, bukvalno stavio ultimatum - prihvatanje nemačko-francuskog, odnosno evropskog plana, koji je kasnije i dogovoren u Ohridu ili razne vrste kazni - od uvođenja viza do povlačenja investitora.

Ova nova turneja zakazana je posle događaja u Banjskoj gde su poginuli albanski policajac i trojica Srba, što je Zapadu poslužilo da na mah zaboravi Kurtijev teror - provokacije, prebijanja i hapšenja Srba, pucanje na našu decu... Posle oružanog sukoba na severu KiM, do kojeg je došlo iako je Beograd mesecima upozoravao da se može desiti nešto slično, usledile su izjave u kojima je Srbija označena kao agresor. U tome je prednjačio ambasador Nemačke u Prištini Jens Rode. Sinhronizovano, stizali su zahtevi da nam se uvedu sankcije, a taj front u EU od najmanje sedam država predvodili su predstavnici Letonije, Litvanije i Estonije, ali i Hrvatske.

Predsednik Vučić je posle jovanjdanskog ultimatuma otkrio javnosti detalje teških razgovora:

- Šta me je zabrinulo? Došla je petorka, predstavnici tri najveće evropske zemlje, Eskobar i Lajčak. U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je - morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, odnosno defakto novi pregovarački okvir, suočićete se sa prekidom evrointegracija, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti štetu Srbiji. Dakle, citirao sam. Zatim mi je to ponovljeno još tri puta tokom razgovora i svaki put sam veoma snažno reagovao.

Inače, francusko-nemački plan predviđa uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, priznavanje dokumenata i simbola, mirno rešavanje sporova, da Srbija ne sprečava članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, prava srpske manjine i zaštitu SPC, osnivanje Zajednice srpskih opština. Vučić je u više navrata rekao da o svemu što se odnosi na normalizaciju života može da se razgovara, ali da priznavanja tzv. Kosova i stolice za Prištinu u Ujedinjenim nacijama nema, te da ništa nije potpisao.

Kurti kod Milove Tamare

PREMIJER lažne države Kosovo Aljbin Kurti ponovo je optužio Srbiju da je direktno umešana u događaje u Banjskoj i istakao da Beograd za to mora biti međunarodno sankcionisan. Na pitanje novinarke "Pobjede" Tamare Nikčević, koja je poznata po antisrpskim stavovima i veličanju nekadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, da li će Srbija moći da nastavi sa "agresivnom politikom destabilizacije Zapadnog Balkana", Kurti je ponovio tvrdnju da je "terorističkim napadom na Banjsku bio ugrožen teritorijalni integritet, državni suverenitet i nacionalna bezbednost Kosova". Rekao je da postoji više od 48 operacionalnih baza srpske vojske i žandarmerije blizu "graničnog prelaza sa Republikom Kosovo" i da je režim u Beogradu blizak Rusiji, kao i da Srbi imaju sva prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu