IMAJU LI SRPSKE BEBE PRAVO NA ŽIVOT? Elek danima upozorava - "Bojimo se banjalučkog scenarija"

Novosti onlajn

06. 10. 2023. u 15:11

NAKON sukoba koji su se dogodili u Banjskoj, takozvana Kosovska policija nekoliko dana je blokirala puteve ka tom području, što je dodatno ugrozilo život srpskog stanovništva, naročito kada je u pitanju snabdevanje lekovima.

ИМАЈУ ЛИ СРПСКЕ БЕБЕ ПРАВО НА ЖИВОТ? Елек данима упозорава - Бојимо се бањалучког сценарија

Foto: Đ. Marković

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek potvrdio je da se ova ustanova nalazi u katastrofalnoj poziciji, jer joj polako ponestaje sve više preko potrebnih lekova kao i boca kiseonika.

Nažalost, ta alarmantna situacija podseća na banjalučki scenario kada je 1992. godine 12 beba preminulo usled nedostatka kiseonika, čemu su kumovale hrvatske i muslimanske vojne snage, koje su blokirale sve puteve ka tom području.

Tadašnji "moćnici" osudili su 12 beba na smrt.

Dali su im da se rode, ali ne i da mirno žive. Kao na Kosovu.

Smrt beba, kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština, bile su razlog za veliku vojnu operaciju "Koridor".

Ta istorijska pobeda Vojske Republike Srpske nazvana je "Koridor života" kojim je zapadni deo Srpske i Republike Srpske Krajine spojen sa istočnim delom Republike Srpske i sa Srbijom, to jest SR Jugoslavijom, piše "Politika". 

Da krajnje uznemirujuća situacija na Kosovu podseća na Banjaluku potvrdio je i sam Elek za "Novosti".

Uprkos brojnim deklaracijama o ljudskim pravima, Sporazumu o slobodi kretanja 2011. godine i CEFTA sporazumu, u realnosti, narod na Kosmetu ne uživa ni minimum osnovnih  ljudska prava, ukazuje se u tekstu.

- I nama ponestaje kiseonika. Znate da je tada zbog nedostatka kiseonika umrlo 12 tek rođenih beba. Uz to kiseonik je preko potreban i za ostale pacijente i komplikovane operacije koje sprovodimo - rekao je nedavno Elek.

Kako je naveo, KBC Kosovska Mitrovica od 2021. godine, kada je odbijena poslednja javna nabavka, nema kontinuirano snabdevanje neophodnim lekovima. Pravo na lečenje je neotuđivo pravo svakog čoveka, osim, izgleda, ako si Srbin sa Kosova.

Nadajmo se da će zločin koji se dogodio u Banjaluci, na Kosovu biti izbegnut, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024