ALIJEV POSETIO NAGORNO-KARABAH: Prvi odlazak od azerbejdžanske ofanzive

Tanjug

28. 09. 2023. u 13:09

PREDSEDNIK Azerbejdžana Ilham Alijev posetio je grad Džabrail u Nagorno-Karabahu, gde je obišao građevinske radove, saopšteno je iz njegovog kabineta.

АЛИЈЕВ ПОСЕТИО НАГОРНО-КАРАБАХ: Први одлазак од азербејџанске офанзиве

Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

Alijev je posetio Džabrail nekoliko dana nakon što su azerbejdžanske snage u munjevitoj vojnoj akciji ponovo preuzele kontrolu nad planinskim regionom, prenosi Rojters.

Džabrail, koji su zauzele separatističke jermenske snage 1990-ih tokom raspada Sovjetskog Saveza, vratio se pod kontrolu Azerbejdžana tokom kratkog rata 2020.

Predsedništvo Azerbejdžana nije preciziralo kada je poseta realizovana, ali je verovatno to prvi odlazak Alijeva u Nagorno-Karabah od azerbejdžanske ofanzive.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, nazvavši je "antiterorističkim merama lokalne prirode" za obnavljanje ustavnog poretka u regionu.

Predsednik samoproglašene Republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je danas ukaz o raspuštanju svih institucija od 1. januara iduće godine, saopštile su danas vlasti tog većinski jermenskog regiona.

Ta samoproglašena republika će od tog datuma prestati da postoji, navodi se u ukazu, prenosi agencija RIA Novosti.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan veruje da u Nagorno-Karabahu za nekoliko dana neće više biti Jermena, a prema poslednjim podacima njih preko 68.000 napustilo je region nakon azerbejdžanske ofanzive.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave