O TOKU DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Direktor Kancelarije za KiM sa ambasadorom Turske u Srbiji

D. Z.

19. 09. 2023. u 13:57

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji, Nj. e. Hamijem Aksojem, koga je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na razgovore održane 14. septembra u Briselu.

О ТОКУ ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Директор Канцеларије за КиМ са амбасадором Турске у Србији

foto Kancelarija za KiM

- Da Priština ništa ne preduzima u pravcu deeskalacije vidljivo je pre svega na terenu, gde svakodnevno dolazi do novih ekcesa i zaoštravanja, ali je to bilo jasno i u Briselu, gde je Kurti pokazao da ne želi ni razgovor, ni dogovor - istakao je tom prilikom Petković. Beograd je, kako je naglasio direktor Petković, i ovog puta insistirao na doslednom poštovanju do sada postignutih dogovora u dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU, pre svega na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je prištinska delegacija odbila, stavivši svima do znanja da Prištinu ne interesuju pregovori, dijalog i kompromis. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazio je zabrinutost zbog situacije na terenu, jer svakodnevne, brutalne pretnje Kurtija srpskom narodu i Srpskoj listi nagoveštavaju da on neće stati sa napadima na srpski narod, a provokacije i napadi nisu u funkciji regionalne stabilnosti.

- Direktor Kancelarije za KiM jasno je istakao posvećenost državnog vrha Srbije kompromisnom sveobuhvatnom rešavanju kosmetskog pitanja, isključivo mirnim putem. Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petra Petkovića, suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i zato je važno odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima sprečiti destabilizaciju regiona i nove konfrontacije - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić