NEMA TE CENE DA SE ODREKNEMO SVOG IMENA I PREZIMENA Šta je Vučić poručio na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Novosti onlajn

16. 09. 2023. u 09:50

CENTRALNOM manifestacijom u niškoj sportskoj hali "Čair", Srbija i Republika Srpska obeležile su sinoć zajednički praznik - 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sa govornice hale u Nišu da nema te cene zbog koje bi se srpski narod odrekao svog imena i prezimena, slobode, kao i svoje trobojke.

НЕМА ТЕ ЦЕНЕ ДА СЕ ОДРЕКНЕМО СВОГ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА Шта је Вучић поручио на обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Foto: Tanjug/Radule Periši

Predsednik Vučić je sinoć, između ostalog govorio o Kosovu i Metohiji, položaju Srba u južnoj srpskoj pokrajini, ali i položaju našeg naroda u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. 

- Kada nam kažu – odrecite se Kosova i Metohije, odrecite se vaših prava, a to suštinski kažu svaki dan – kako da se odreknemo svog imena i prezimena, svoje dece, svoje budućnosti, svoga roda? Nećemo. I nema te cene koju nećemo da platimo da svoju slobodu, ime i prezime, svoju trobojku sačuvamo - poručio je Vučić sa govornice hale "Čair".

Foto: Tanjug/Radule Perišić

Predsednik je sinoć i zahvalio svim Srbima što nose srpsku zastavu, posebno tamo gde je nije lako nositi.

- Na Kosovu i Metohiji, našim ljudima koji trpe teror Aljbina Kurtija i njegovih pomagača, u Crnoj Gori gde nije mnogo lakšle. U Republici Srpskoj gde je lako i sa ponosom se nosi zahvaljujući onima koji su stvorili, štitili i odbranili RS - istakao je Vučić.

Ukazao je da je dobro da u Srbiji postoje različita mišljenja, ali da moramo uvek da štitimo jedini druge i svoju otadžbinu.

- Bilo me sramota kada sam video da su neki juče na strani Aljbina Kurtija, a ne svoje zemlje, ali sam znao da je 99 odsto naroda na strani svoje države, da znaju kako teško živimo, ali da se borimo da sačuvamo mir, ali da nećemo dozvoliti da Srbi budu proterani svojih ognjišta - rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da Srbi, ma gde živeli, imaju jednu jedinu nacionalnu zastavu.

- Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu nacionalnu zastavu, imamo svoje ime i prezime, svoj rod kojeg se ne stidimo - rekao je Vučić i dodao da je ponosan na jučerašnji praznik.

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori Vučić je naveo da oni "nisu dobri" zato što nisu dovoljno uverljivi u zakljinjanju da će se boriti protiv Beograda.

- Jedino je važno da taj Srbin ne bude Srbin, da se jasno odriče svog Beograda i svog srpstva i da govori da je pravi Srbin onaj koji mrzi srpsku ujedinjujuću politiku - kazao je Vučić.

Kako je rekao, pravde nikada neće biti za Srbe.

- Kako je moguće da 23-24 odsto Albanaca ima sva prava u Severnoj Makedoniji, ali vi Srbi ne smete da pitate za slična prava u Crnoj Gori, iako vas je više nego Albanaca u Severnoj Makedoniji... Šta je to što predstavnici RS treba da urade da ne budu uvek oni krivi za sve? Osim rečenice da Republika Srpska više ne postoji? Koju rečenicu da izgovore, da ne budu jedini krivci? Nema je. Uvek će samo oni biti krivci - primetio je Vučić.

Foto: Tanjug/Radule Perišić

Ponovio je i da su lažne optužbe da Srbi prave "veliku Srbiju", kao i na hiljade objavljenih tekstova od početka rata u Ukrajini, u kojima se tvrdilo da će Srbi nekog napasti: 

- Na hiljade tekstova i priloga je napravljeno o tome kako će Srbi da napadaju po regionu, kako pravimo srpski svet, kako ćemo da zaratimo sa svima... Nismo zaratili.

Kako kaže, uprkos svim ovim lažima, za Srbe nikad nema izvinjenja:

-  Za nas je - "nikad izvini". Na Kosovu i Metohiji nema nijednog ranjenog Albanca, ali zato je sedmoro Srba ranjeno, među njima dvoje dece. Ko je kriv? Ili obe strane, ili Srbi. Mislite da će to da se prmeni? Neće - konstatovao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, makar Srbija bila u svemu uspešnija, najbrže napredovala, uvek će mnogima biti remetiličaki faktor, upravo zbog onoga što srpski narod i slavi na ovaj praznik.

- Zbog slobode, i makar bili jedino ostrvo slobode u Evropi, sami ćemo da donosimo odlke, da branimo zemlju, čuvamo nebo, štitimo narod. Time ćemo da se ponosimo. Nikad tuđin neće odlučivati u Srbiji, prošlo je to vreme - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug/Radule Perišić

Podsetio je da je čuvati zastavu u svakom ratu za naš narod bio najveći čast i ponos.

- Nikada nisu mogli da nam otmu trobojku. Ona je naš ponos, dika, iza nje stojimo, uz nju se radujemo. Srećan sam što danas svi zajedno pevamo ’Veseli se srpski rode’, što znamo Lazaricu, što slavimo junake sa Košara. Hvala vam svima što volite Srbiju, trobojku, što nikad nikome nećemo dozvoliti da slomi srpski duh i jedinstvo. Dosta smo sve davali drugima i ispaštali zbog toga. Vreme je da se mi povezujemo. Nisu granice te koje mogu da nam oduzmu naš jezik, pismo, pripadnost istom rodu - zaključio je Vučić na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

BONUS VIDEO:

INTONIRANjE HIMNE "BOŽE PRAVDE": Svečani trenutak pred punim auditorijumom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (90)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)