BALKANU OTVORITI VRATA EU Fon der Lajen: Vreme je da Brisel pokaže odlučnost u proširenju

BUDUĆNOST Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije je u EU, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom tradicionalnom godišnjem obraćanju na temu stanja Unije, u čemu je proširenje zauzelo značajan deo.

БАЛКАНУ ОТВОРИТИ ВРАТА ЕУ Фон дер Лајен: Време је да Брисел покаже одлучност у проширењу

Foto: Goran Čvorović

- Evropa odgovara na istorijski poziv. Istorija nas sada zove da radimo na kompletiranju naše Unije. U svetu u kome neki pokušavaju da pokore jednu po jednu zemlju, ne možemo da zapostavimo svoje evropske sunarodnike – istakla je Fon der Lajen.

Naglasila je da je proširenje nedvosmisleno bezbednosni i strateški interes Evrope. Ali, i dodala da je potrebna vizija uspešnog proširenja. Naglasila je da će u zaokruženoj EU preko 500 miliona građana "živeti u slobodi, demokratiji i prosperitetu, sa dinamičnom demokratijom i nezavisnim sudstvom, gde se opozicija poštuje, a novinari štite."

- Vladavina prava i osnovna prava će uvek biti temelj naše Unije, u sadašnjim i budućim državama članicama. Zato su izveštaji EK o vladavini prava ključni prioritet kojim se utvrđuje napredak – naglasila je predsednica evropske izvršne vlasti.

Istakla je da je proširenje zajednički intreres i navela primer ekonomskog uspeha proširenja od pre dvadeset godina. Ali, i dodala da to nije lak put i da zahteva naporan posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)