VUČIĆ U NIŠU: Predsednik najavio još jednu investiciju - Za manje od mesec dana Nišlije očekuje još jedna fabrika (VIDEO)

Novosti Onlajn

12. 09. 2023. u 10:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike austrijske kompanije Palfinger u Nišu.

ВУЧИЋ У НИШУ: Председник најавио још једну инвестицију - За мање од месец дана Нишлије очекује још једна фабрика (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

O snižavanju marži i podizanju cena

Vučić je na pitanje o pisanju pojedinih medija o snižavanju marže i dizanju cene izjavio: 

- Kada bi nešto znali ne bi tako nešto ni pisali. Oni ne znaju ni kakva je uloga Vlade ni predsednika, šta se sme šta ne. Ne moraju da brinu. On što je važno za građane je da ćemo mi nastaviti da spuštamo inflaciju, uprkos poteškoćama oko cene nafte i gasa. Nastavićemo koliko sutra, jer meni je normalno, tako sam odrastao uz taj parizer i majonez, jer su rekli da nije dobrog kvaliteta, ješćemo ga svi zajedno. A imamo i nove rezultate u pronalaženju novih proizvoda kojima ćemo da spuštamo cenu, pa kao što je to juče bio stambeni kredit, gledaćemo dalje. Ali ne želimo da šaljemo nijedan loš signal ni prema finansijskim ni prema bilo kojim investitorima. Uvek ćemo se truditi da sačuvamo stanovništvo. A oni koji ne razumeju kapitalizam i tržište već bi da nas vrate u režim samoupravljanja, u kom niko ne bi imao ništa bolje, da ne govore. Samo pogledajte nivo nezaposlenosti tada kad su oni bili na vlasti i sada, uprkos poplavama, koroni i ratu u Ukrajini - rekao je predsednik i uporedio prosečne plate iz tog perioda i sad.

O pismu opozicije i izborima

Predsednik je na pitanje o pismu opozicije rekao:

- Pročitao sam pismo stranaka bivšeg režima. Oni kažu da izbori moraju da budu raspisani do kraja decembra, što znači da bi se održali najkasnije do 2. marta, ali videću možda bude pre toga. To su mogli odmah da kažu, a ne da četiri meseca lažu da su protiv i prete kako će da me prebiju i da ću plutati po Dunavu ako ih raspišem. A sad traže da ih raspišem do kraja decembra, a možda su mislili da budu održani do kraja decembra, ko će znati. Donećemo odluku i biće zadovoljni njom, ali mislim da će biti nezadovoljni narodom. Jer to što lažete narod svaki dan ne znači da ste ljude ubedili. Tako ste lagali za Jovanjicu i za mene i moju porodicu, i onda odjednom zaćutite i kažete nije on i njegova porodica. Tri godine lažete. Sve pljačkaš do pljačkaša, od Aleksića do Lutovca. Ovaj iz Trstenika sa tastom nema šta nije opljačkao - rekao je predsednik.

O investicijama i cenzusu za izbore

O investicijama do kraja ove i sledeće godine i strahu opozicije da će se povećati cenzus, Vučić je izjavio:

- Siguran sam da se oni ne plaše, i kažu da pobeđuju sigurno na izborima. Video sam procenu ovih za gej paradu, kažu bilo ih je između 10 i 15 hiljada. Sve razumem i poštujem, ali onda shvatim da ovi rade sve isto što i ovi dan pre njih. Slažu tako, izmisle broj, inače ih je bilo 2.200, što je isto ogroman broj. Ovih je prethodni dan bilo malo manje. Ako ne slažeš puta pet, ništa nisi uradio. To je tako mali broj ljudi da možete sve da ih izbrojite. Ali baš me briga koga se ko plaši, ovo prvo pitanje je mnogo bitnije. Očekujemo da za 20-25 dana imamo fantastičnu vest za Niš, ali ne mogu da kažem o čemu se radi. U pregovorima smo sa jednom najvećom fabrikom. U Čačku nova investicija. Preći ćemo četiri milijarde investicija, a druga godina rata je i Nemačka je u recesiji. Voleo bih da se Nemačka što pre oporavi, jer bi i Srbija otišla u nebesa - rekao je predsednik.

O napadima na KiM

O napadu na Srbina na KiM i paljenju kuće u Vučitrnu predsednik je rekao da je o tome već razgovarao sa Lajčakom i da će to zasigurno biti tema u Briselu.

Obraćanje predsednika

- Ursula Balali koja je decenijama radila u Palfingeru je rekla da ne moraš da budeš deo te porodice da bi se tako osećao. Koju lepšu i bolju pohvalu jedna osoba može da dobije. Brojni pantenti načinili su Palfinger lidera u ovoj oblasti. Hvala vam što ste izabrali Niš i Srbiju. Zamislite koliko će nam kranova biti potrebno za Ekspo. Čelični konstrukcijski delovi biće proizvedeni ovde u Nišu.

Predsednik je rekao da će biti uspostavljena saradnja sa niškim univerzitetom i tehničkim školama i istakao da će Srbija učestvovati sa 4,6 miliona evra.

- Danas u Nšu imamo 29.000 više nego 2012. Meni je ovo 9 fabrika koju otvaram u Nišu. Niš je promenio svoj krvotok, prosečna plata je sada tj. u junu 699 evra. Ogromne promene i razlike. Nastavićemo da radimo i borimo se. Kada nam kažete da imate problem, rešićemo ma kako on bio težak. Radimo Niš, Brestovac, pruge, završili auto-put ka Makedoniji i Bugarskoj. Zato i vama Klauseru kažem izabrali ste najbolje mesto, čekamo da napravite taj razvojni centar kako bi angažovali naše ljude, a i mi ćemo pomoći - rekao je predsednik i dodao da je zahvaljujući saradnji Srbije i Austrije uvedeno dualno obrazovanje.

- Mi hoćemo industrijalizovanu zemlju. Hoćemo porodične kompanije koje će ostati ovde decenijama i da možemo da računamo na vas. Ovo je veliki dan za Niš. Za sve što bude trebalo, pomoći ćemo. Moja molba je da ako budete želeli još negde da otvarate fabriku, to bude Prokuplje. Hvala vam i živela Srbija - rekao je predsednik.

Obraćanje generalnog direktora Palfingera

Prisutnima se prvo obratio generalni direktor Andreas Klauser.

- Dobro došli. Malo pomoći nam znači da počnemo ovaj projekat. Imate veliki aplauz za sve što ste uradili. Moramo da imamo prave resurse i organizaciju da bismo uspeli. Ovde imamo obrazovane ljude, od kojih se 70 prijavilo za posao. Uložićemo 34,5 miliona, imamo podršku Vlade i dobra nam je referenca Cuntobel. Hvala vam što ste naši domaćini - izjavio je gospodin Klauseru.

- Jako mi je veliko zadovoljstvo da budem na ovoj ceremoniji. Palfinger je odlučio da investira u Srbiju. Uvek smo i bićemo među najvećim investitorima u Srbiju, a i Austrija pokazuje da ima poverenja u Srbiju i pokazuje posvećenost da pomogne Srbiji za ulazak u EU. Povezani smo kulturom, hranom, muzikom, a sada i ovom fabrikom - kazao je austrijski ambasador u Srbiji.

Obilazak radova

Predsednik je započeo obilazak radova na fabrici Palfinger.

- Ovde će biti fabrika, a mi razgovaramo da naprave razvojno-istraživački centar kako bi angažovali mlade ljude sa Niškog univerziteta i to je ogroman uspeh. U blizini su i druge fabrike i od njih su čuli i izabrali ovaj prostor. Nadamo se da će tako i druge firme doći - rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da će prosečne plate biti mnogo veće za 375 zaposlenih i da Palfinger planira da ostane više desetina godina, kao i da sa sobom donose nove tehnologije.

- Odavde će 100 posto sve ići u izvoz u Austriju, Sloveniju, Nemačku i Francusku. To je dodatan podsticaj za Niš, ali i celu Srbiju. U junu se očekuje otvaranje. Velike stvari. Za Nišlije rekli smo da ćemo rešiti problem dalekovoda kod Brzog Broda, pitanje je da li možemo da nađemo tehničko rešenje i nećemo izaći iz kancelarija dok to ne rešimo. Dobili smo zahtev i za rešenje Suvodolskog kanala i to rešavamo investicijom od 2,4 miliona evra - rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da je investicija za izgradnju ove fabrike iznela 34,5 miliona evra, a da je Srbija učestvovala sa 4,6.

- Industrija i rudarstvo su digli ovu zemlju i moraće da je očuvaju - rekao je predsednik.

Predsednik je zatim obišao i pozdravio radnike koji rade na gradilištu ove fabrike.

Susret sa gradonačelnicom Niša

Nakon kratkog razgovora sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, predsednik je izjavio da će odmah po povratku iz UN-a rešiti problem dalekovoda za ljude iz Brzog broda.

Početak radova obeležava se u Suvom Dolu, sa početkom u 10 sati.

Iz Gradske kuće u Nišu je saopšteno da će obeležavanju početka radova prisustvovati i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Palfinger je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija i vodeći svetski proizvođač i pružalac inovativnih rešenja za dizalice i sisteme podizanja. Koristi napredne tehnologije proizvodnje za mobilne kranove i sisteme podizanja. Kompanija planira da uloži više od 35,5 miliona evra u vrhunsku fabriku komponenti za internu proizvodnju. Proizvodna lokacija u Nišu će od 2024. godine igrati važnu ulogu u postizanju ambicioznih ciljeva Palfingera, navedeno je na sajtu kompanije.

Palfinger ima oko 12.500 zaposlenih, na više od 30 lokacija i mrežom prodaje i usluga sa oko 5.000 servisnih centara širom sveta. Kompanija je najavila da će proširiti svoju proizvodnu mrežu novom lokacijom u Nišu na, kako je navela, geografski idealnom mestu.

Mediji su ranije objavili da će u toj fabrici, koja bi trebalo da počne sa radom 2024, biti otvoreno oko 375 novih radnih mesta do 2027. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (188)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)