NAJMOĆNIJI ČOVEK SVETA I VELIKI PRIJATELJ VUČIĆA: Svet se klanja Bin Zajedu, Bajden mu se zahvaljuje - Srpskoj opoziciji nije dovoljno dobar

Novosti onlajn

10. 09. 2023. u 08:40

SAD, EU, zemlje Bliskog istoka i EU potpisale su juče sporazum o međusobnom povezivanju putem mreže železničkih i morskih puteva, na sastanku upriličenom u okviru samita G20. Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Šeik Muhamed ibn Zajed el Nahjan, prisustvovao je kao gost Samitu G20.

НАЈМОЋНИЈИ ЧОВЕК СВЕТА И ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ ВУЧИЋА: Свет се клања Бин Заједу, Бајден му се захваљује - Српској опозицији није довољно добар

Foto: Novosti

Svetske medije i društvene mreže preplavio je snimak nastao neposredno nakon potpisivanja ovog ugovora. Naime, na videu koji masovno kruži mrežama američki predsednik Džo Bajden zahvaljuje se šeiku Muhamedu bin Zajedu.

Američki predsednik je počeo tako što se tri puta uzastopno zahvalio. On dalje nastavlja: „Nisam pomenuo... šeik Mohamed iz UAE — jer sam znao da ne govori — ali želim da kažem, hvala, hvala, hvala. Mislim da ne bismo biti ovde bez tebe. Hvala ti."

Bin Zajed - Najmoćniji čovek na svetu

Predsednik UAE sastao se u Nju Delhiju sa nekoliko drugih svetskih lidera koji učestvuju na 18. samitu šefova država i vlada Grupe 20 (G20), čiji je domaćin Indija pod sloganom „Jedna zemlja, jedna porodica, jedna budućnost“.

Za godinu, od kako je, nakon smrti svog brata, postao predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed postao je najmoćniji čovek na svetu. Snimak na kojem mu se predsednik Amerike zahvaljuje na njegovom postojanju, bez čega, kako je rekao, "ne bi bili tu gde jesu", govori u prilog značaju koji Zajed ima u očima najvećih svetskih državnika, naročito ako se uzme u obzir činjenica da su Ujedinjeni Arapski Emirati postali članica BRIKSA pre samo nešto više od dve nedelje, na BRIKS Samitu održanom krajem avgusta u Joohanesburgu. 

Odnos američkog predsednika prema šeiku Bin Zajedu takođe svedoči i oslikava borbu koja se trenutno vodi između velikih sila i velikih svetskih ekonomija - sa jedne strane je BRIKS, ekonomski savez koji sve više jača, a koji se nakon samita održanog u Južnoafričkoj Republici u analizama stručnjaka implicira kao okosnica neke "nove geopolitičke mape sveta", sa druge strane Grupa 20, najmoćnije svetske ekonomije. Mnogo toga je u igri, a saveznika kapaciteta Ujedinjenih Arapskih Emirata svako želi na svojoj strani. 

Bajden mu se zahvaljuje, srpskoj opoziciji ne valja

Dok se BRIKS, američki predsednik i državnici nekih od najvećih zemalja Grupe 20 trude da sa Bin Zajedom budu u što bližem kontaktu, uvažavaju ga i zahvaljuju mu se na postojanju, srpska opozicija, ipak, ne misli baš tako. 

Naime, Muhamed bin Zajed je već 11 godina dobar prijatelj predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je srpski predsednik konstantno kritikovan od strane srpske opozicije ali i pojedinih opozicionih medija. 

Šeik Muhamed je više puta do sada pokazao iskreno prijateljstvo prema predsedniku Vučiću i Srbiji. Međusobne posete i sastanci ova dva državnika na visokom nivou odavno su prešlei granice diplomatske kurtoazije i prerasli u pravo prijateljstvo. 

Ovome svedoče i reči kojim je šeik Muhamed bin Zajed dočekao srpskog predsednika tokom njegove zvanične dvodnevne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima u septembru prošle godine.

- Dobro došao u svoju drugu otadžbinu! - poručio je tada Vučiću predsednik UAE. 

Od 2012. godine do danas, predsednik Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od 20 susreta.

Ostaje otvoreno pitanje - zašto nekima u Srbiji nije dovoljno dobro oni što očigledno valja celom svetu, kao i u čemu je Vučićeva krivica zbog iskrenog prijateljstva sa najmoćnijim čovekom sveta? 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori