KIPAR NE MENJA STAV O KIM: Ambasador Andreas Fotiju u Skupštini Srbije

Novosti online

08. 09. 2023. u 16:36

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Kipar Andreasom Fotijuom, kojem je poželeo dobrodošlicu i uspeh u obavljanju nove dužnosti.

КИПАР НЕ МЕЊА СТАВ О КИМ: Амбасадор Андреас Фотију у Скупштини Србије

Parlament

Orlić je izrazio uverenje da će, tokom predstojećeg mandata ambasadora, istinski prijateljski odnosi, zasnovani na uzajamnom razumevanju, podršci i zajedničkoj odbrani međunarodnog prava, biti dodatno unapređeni. Naglasio je da dve zemlje gaje intenzivan politički dijalog i održavaju dobru dinamiku susreta, uz izraženu spremnost za dalje jačanje saradnje u oblastima ekonomije, investicija, poljoprivrede, čemu će svoj doprinos dati i Narodna skupština, njena radna tela i resorni odbori. 

Predsednik Orlić je zahvalio na principijelnoj poziciji po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta  Srbije, kao i na jasnom i čvrstom stavu koji je Kipar zauzeo tokom odlučivanja za aplikaciju tzv. „Kosova“ za članstvo u SE. Iskoristio je priliku da sagovornika upozna sa izuzetno teškom situacijom na KiM, prouzrokovanom opasnim, jednostranim potezima Aljbina Kurtija.

- Srpskom narodu na KiM je ugrožena bezbednost i pogažena sva ljudska prava kroz svakodnevni teror Kurtija koji pokušava da nasilno zauzme čak i objekte koje koriste Srbi. Njegove namere da učini nemogućim opstanak Srba na KiM ne možemo i nećemo da dozvolimo. U isto vreme, Kurti svojom otvoreno „velikoalbanskom“ politikom ugrožava i druge u regionu što, sve zajedno, zaslužuje jasnu i nedvosmislenu osudu svih - poručio je Orlić. 

Ambasador Fotiju je tokom sastanka naglasio da se stav njegove zemlje po pitanju KiM neće menjati, i zahvalio Srbiji jer uvek i u svakoj prilici pruža podršku Kipru. Poručio je da će tokom svog mandata dati doprinos jačanju veza između dva naroda i unapređenju svestrane saradnje, sa posebnim akcentom na promociju Srbije kiparskim investitorima i nastavak povezivanja dva parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)