ŠEŠELJEVA ANALIZA DEKLARACIJE IZ ATINE: Da mi njima uzvratimo - Suočeni sa NATO agresijom izražavamo podršku teritorijalnom integritetu Srbije

Novosti online

23. 08. 2023. u 19:00

PREDSEDNIK SRS Vojislav Šešelj izjavio je da nije saglasan sa uvodnim formulacijama Deklaracije iz Atine, ali da bi on sada uzeo tekst Deklaracije i preuzeo prva četiri stava i istakao da je NATO agresija na Srbiju (SRJ) "ključni trenutak za Evropu jer je stvorila novi nivo svesti o zajedničkim principima, eventualnom jedinstvu i mogućoj zajedničkoj budućnosti unutar EU".

ШЕШЕЉЕВА АНАЛИЗА ДЕКЛАРАЦИЈЕ ИЗ АТИНЕ: Да ми њима узвратимо - Суочени са НАТО агресијом изражавамо подршку територијалном интегритету Србије

Foto: N. Skenderija/ilustracija

Lider radikala je parafazirao ono što se nalazi u Deklaraciji i navodi ono sa čim bi Srbija trebalo da nastupi.

- Da mi sad njima uzvratimo. "To je bilo kritično vreme za bezbednost, mir i stabilnost našeg evropskog kontinenta. Zakoni i principi koji su tako dugo doprinosili stabilnom i predvdidljivom evropskom bezbednosnom poretku su narušeni i ponovo smo svedoci ispoljavanja pogubnih efekata agresije". Mislim na Završni akt iz Helsinkija koji je garantovao svim evropskim državama teritorijalnu nepovredivost. To znači i Jugoslaviji - rekao je Šešelj.

Ni pod kojim uslovima Završni akt iz Helsinkija nije dozvoljavao jednostranu i nasilnu secesiju prvo Slovenije i Hrvatske, kasnije BiH, Makedonije i, pod tutorstvom zapadnih sila, Crne Gore, a na kraju proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova, objasnio je predsednik SRS.

- "Suočeni sa NATO agresijom izražavamo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije unutar njenih međunarodno priznatih granica", a to su granice sa kojima je Srbija ponovo primljena u UN krajem 2000. godine. Sad bih ja njima uzvratio loptu. "U našim dosadašnjim razgovorima o budućnosti Zapadnog Balkana izrazili smo podršku i zahvalnost za iskrene napore srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću u postavljanju principa mira u skladu sa Poveljom UN. Slažemo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture i da svi odgovorni moraju odgovarati", uključujući i glavešine zemalja članica NATO pakta koji su doneli odluku o besomučnom, skoro tromesečnom bombardovanju Srbije (SRJ) - rekao je lider radikala za Hepi TV. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)