OGLASILO SE MINISTARSTVO ODBRANE: Vojni sindikat bezrazložno napada nova normativna rešenja o povećanju plata

Novosti online

17. 08. 2023. u 21:46

MINISTARSTVO odbrane Republike Srbije oglasilo se povodom saopštenja Vojnog sindikata Srbije.

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: Војни синдикат безразложно напада нова нормативна решења о повећању плата

Foto: N. Fifić

Saopšteno je da "Vojni sindikat iznova zlonamernim saopštenjima nastoji da stvori nezadovoljstvo među pripadnicima Vojske Srbije bezrazložno napadajući nova normativna rešenja u vezi sa platama u sistemu odbrane."

- Naime, izmena Pravilnika o platama predstavlja realizaciju najavljenog povećanja plate pripadnicima specijalnih jedinica koje je javnosti bilo poznato mesecima unazad. Pokušaj Vojnog sindikata Srbije da diskredituje napore koje Ministarstvo odbrane u saradnji sa predsednikom Republike i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije kontinuirano sprovodi, samo je još jedan u nizu političkih istupa i u suprotnosti je sa ciljem zaštite prava radnika za koje se u javnosti navodno uporno zalaže - poručuju iz Ministarstva odbrane. 

Kako navode, donošenje Pravilnika o platama, kao i u svim prethodnim slučajevima, sprovedeno je uz potpuno poštovanje svih pravila i propisa i u saradnji sa svim relevantnim činiocima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, kao i državnim institucijama te je krajnje neistinita i zlonamerna konstatacija da je sve vršeno nezakonito i iza zatvorenih vrata.

- Najnovija povećanja plata pripadnicima specijalnih jedinica imala su za cilj da upravo vojna lica sa nižim primanjima dobiju najveće povećanje. Ovim izmenama Pravilnika primat je bio na profesionalnim vojnicima i podoficirima, koji će dobiti najveći iznos povećanja, te navodi da će komandanti specijalnih jedinica osetiti najveće benefite ne odgovaraju istini. Izmenama i dopunama Pravilnika o platama propisani su novi viši koeficijenti, koji imaju za cilj da putem materijalne stimulacije kompenzuju sve specifičnosti službe u tim jedinicama, povećana psihofizička naprezanja i rizike kojima su pripadnici najelitnijih jedinica Vojske Srbije kontinuirano izloženi, a naročito u situacijama kada se pokušava ugrožavanje sigurnosti građana i teritorijalnog integriteta Republike Srbije - naglašavaju iz Ministarstva odbrane. - Vojni sindikat Srbije javno ističe saradnju sa sindikatima stranih oružanih snaga te nije jasno zašto, činjenice radi i potpune slike, nije istakao kolike su plate pripadnika specijalnih jedinica u stranim oružanim snaga i koji je odnos plata specijalaca i ostalih pripadnika oružanih snaga.

Kako saopštavaju, "Pored ovog povećanja za pripadnike elitnih jedinica Vojske Srbije, moramo da ukažemo da su zaposleni u Vojsci Srbije počev od januara 2023. dobili najveće povećanje u čitavom javnom sektoru u visini od 25%, te da ukupno kumulativno povećanje plata od 2015. godine, iznosi od 86% do 144% u zavisnosti od kategorije kadra i jedinice u kojoj su lica na službi."

 - Ministarstvo odbrane će svakako u saradnji sa Vladom Republike Srbije nastaviti sa daljim poboljšanjem standarda pripadnika Vojske, a preduzete mere i uspostavljeni trend jasno ukazuje da nam je to imperativ - poručuju u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Košarkaši Srbije krenuli put Kine


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)