SRAMNO OPRAVDAVANJE VELIKOALBANSKOG ŠOVINIZMA: Osmanijeva o skupu u Tetovu - "To je samo mali nesporazum"

Novosti online

15. 08. 2023. u 15:41

PREDSEDNICA tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je poseta premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji pogrešno shvaćena, dodajući da je isticanje zastave "velike Albanije" u Tetovu samo "mali nesporazum".

СРАМНО ОПРАВДАВАЊЕ ВЕЛИКОАЛБАНСКОГ ШОВИНИЗМА: Османијева о скупу у Тетову - То је само мали неспоразум

Foto AP

Osmanijeva je, pravdajući potez i izlive šovinizma koji su izazvali buru u regionu, rekla da je reč o građanskoj inicijativi, i da to nisu planirali organizatori.

- Na skupovima niko od organizatora ne proverava svakog građanina šta ima u ruci. Naravno, ukoliko institucije Severne Makedonije imaju bilo kakve nedoumice, naš jedini zahtev kao (tzv.) Republike Kosovo jeste da sve bude urađeno u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava i nevećinske zajednice, i uvek poštujući državotvornu ulogu koju je albanska zajednica imala u izgradnji države Severna Makedonija - navela je Osmanijeva.

Ona je ukazala da albanska zajednica koja živi u Severnoj Makedoniji nastavlja da daje svoj doprinos u izgradnji te države i da institucije Severne Makedonije to znaju.

- Verujem da je reč o malom nesporazumu. Kada imamo obostranu volju, što smo uvek dokazivali, to će biti prevaziđeno, znajući da su sve (tzv.) kosovske institucije zainteresovane samo za sve veće pozitivne odnose sa Severnom Makedonijom - rekla je Osmanijeva.

Makedonski politički faktori vide Kurtijev nastup kao nacionalistički, tokom čijeg govora je, pred hiljadama pristalica u Tetovu, javno istaknuta zastava "velike Albanije".

Na to je reagovao i makedonski predsednik Stevo Pendarovski, koji je rekao da "akcenat na provokativnoj nacionalističkoj ikonografiji podstiče mržnju i etničku netrpeljivost, a narušava osnovne vrednosti Ohridskog okvirnog sporazuma". On je pozvao da se pravno sankcionišu organizatori skupova u Tetovu i Čairu. 

Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Kurtijeva promocija "velike Albanije" u Severnoj Makedoniji preti da destabilizuje region. 

BONUS VIDEO: SRAMNE SCENE U PRIŠTINI - Kurtijevi izneli zastave zločinačke OVK i Velike Albanije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (66)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave