TREĆI "ĐEDOV SABOR" U OSOJANU KOD ISTOKA: Episkop Teodosije - Da nam Gospod da snage i vere da sačuvamo ovu svetu zemlju

D. Z.

13. 08. 2023. u 18:33

NA Kosovu i Metohiji danas je sve u znaku raspeća i vaskrsenja, u znaku obnove.

ТРЕЋИ ЂЕДОВ САБОР У ОСОЈАНУ КОД ИСТОКА: Епископ Теодосије - Да нам Господ да снаге и вере да сачувамо ову свету земљу

foto dom kulturte gračanica

Sve što se dešava pred našim očima 22 godine, kada smo služili svetu liturgiju na ruševinama spaljene škole ovog sela, zapustelog, zajedno sa mitropolitom Amfilohijem, sa mati igumanijom Pećkom, sa monasima iz Dečana. Tada smo zavapili Bogu, jer drugog saveznika nismo imali, kao što ni danas nemamo, osim jedinog živog Boga, da Gospod učini ono što je nama ljudima nemoguće da nam da snage i vere da sačuvamo ovu svetu zemlju, ovu dolinu, koju smo ne mi stekli nego primili od naših predaka, naših svetih i da se ovde pod ovim nebom se nastavi život onih ljudi kojima je ova zemlja data od Boga.

Ovo je danas posle liturgije u obnovljenoj crkvi Svetog Arhangela Gavrila u besedi poručio episkop raško prizrenski Teodosije a povodom tradicionalne manifestacije pod nazivom “Đedov sabor”, koja se treću godinu održava u Osojanu kod Istoka. Ova manifestacija ustanovljena je povodom prvog zajedničkog povratka Srba raseljnih 1999. godine, kao i u znak sećanja na blaženo počivšeg mitropolita Amfilohija Radovića. Od povratka u Osojane prošle su 22 godine, a mitropolit Amfilohije je u prvim danima bio sa povratnicima da ih ohrabri i podrži svojim primerom, ljubavlju i molitvama.

Svetu arhijerejsku liturgiju tim povodom služio je episkop Teodosije uz sasluženje vladike novobrdskog Ilariona i sveštensva i monaštva eparhije raško-prizrenske kojoj je prisustvovao i brat upokojenog mitropolita Rada Radovića.

- Povratak 2001 godine bio je povratak u budućnost, povratak koji ostavlja trag hrabrosti, čvrstini i nepokolebljivosti - istakao je Kosta Belošević, predsednik PO opštine Istok, koji se posebno zahvalio prvim povratnicima.

Nakon liturgije služen je pomen svim žrtvama na teritoriji opštine Istok a pripremljen je i prigodan kulturno umetnički program.

U opštini Istok danas živi oko 500 Srba povratnika, a u Osojanu oko 300 njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!