KURTIJEVO VELIKOALBANSKO DIVLJANJE IZAZVALO BES: Krivično gonjenje organizatora skupova u Tetovu i Skoplju (FOTO)

Novosti online

13. 08. 2023. u 15:10

PREDSEDNIK Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je danas krivično gonjenje organizatora javnih skupova u Tetovu i Čairu u Skoplju, kojim je prisustvovao premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, zbog promovisanja velikodržavne šovinističke ideje.

КУРТИЈЕВО ВЕЛИКОАЛБАНСКО ДИВЉАЊЕ ИЗАЗВАЛО БЕС: Кривично гоњење организатора скупова у Тетову и Скопљу (ФОТО)

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/Shutterstock/ilustracija

- Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države. Organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu moraju biti zakonski sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave i himne i zastava i simbola zajednica, potpunim ignorisanjem simbola države. U tom pravcu pozivam nadležne organe da što pre završe propisane procedure - istakao je Pendarovski u objavi na Fejsbuku.

Način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair je, smatra, u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi.

- U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke ispoštovan princip dvostruke većine, što bi trebalo da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini - poručio je Pendarovski.

Vučić o skandalu u Tetovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je skandal nad skandalima Kurtijeva poseta Tetovu.

Foto: Tanjug

- Ono što se juče dogodilo u Severnoj Makedoniji, odnosno poseta Kurtija Tetovu je skandal nad skandalima. Tamo je promovisana ideja Velike Albanije, pokazivani su simboli velike Albanije. On je predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova. Otvoarana je ulica Adema Demaćija, a bio je i mentor i idol Aljbinu Kurtiju.  Da nismo toliko snažniji, toliko puta jači i moćniji po našoj tehnici znate koliko bi nas Kurti napao na svakom delu. Šutanovac je lepo primetio. Ne bi on napadao samo centralnu Srbiju već i Severnu Makedoniju, Crnu Goru, a pitanje je šta bi bilo sa Albanijom. Obratite pažnju. Mi moramo da pokušamo da sačuvamo mir. Uvek moramo da snažimo našu vojsku. Naša armija je snažnija nego što je bila, moramo da brinemo o stepenu sopstvene snage. Naša vojska je danas mnogoostruko snažnija.

Prilikom Kurtijeve posete Severnoj Makedoniji, na skupu u Tetovu videla se zastava sa mapom "velike Albanije", dok istovremeno ta poseta nije bila propaćena isticanjem zastave Severne Makedonije.

Iljir Mirena: Kurti, šta konzumiraš?

Kosovski analitičar Iljir Mirena, komentarišući Kurtijevu izjavu o Tetovu i Prizrenu, upitao ga je "šta konzumira" kad daje ove čudne izjave.

- Zašto nam ne kažeš šta radiš, egoisto - napisao je, između ostalog, Mirena na Tviteru, reagujući na izjavu Kurtija "da na nebu izgleda kao da su Prizren i Tetovo jedan grad, ali kada ih je Bog doveo na Zemlju, Šar-planine su ih razdvojile, napravile od njih dva grada, Prizren i Tetovo".

Reakcija Kovačevskog

Zbog toga je u subotu uveče reagovao i kabinet premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, iz kojeg su poručili da je Kurtijeva poseta bila privatna, kao i da je isticanje zastava koje nisu nacionalne zastave protivno protokolima i zakonima za organizovanje događaja u prisustvu državnika stranih država.

- Istovremeno, vrsta ikonografije koja se posmatra na manifestaciji u prisustvu visokog predstavnika strane države je neprikladna i nedozvoljena u državi članici UN i državi članici NATO-a, te s tim u vezi vas obaveštavamo da SVR Tetovo preduzima mere za identifikaciju počinilaca i potpuno rasvetljavanje slučaja - naveli su iz kabineta Kovačevskog, uz poruku da je za osudu činjenica da na manifestaciji organizovanoj na teritoriji Severne Makedonije nije otpevana makedonska himna i nije istaknuta makedonska nacionalna zastava.

Foto: Tanjug

Dodali su i da su kontaktirali ambasadora tzv. Kosova u Severnoj Makedoniji u vezi sa ikonografijom koja je korišćena.

Takođe, reagovali su i zbog preimenovanja ulice, koja nosi ime herojske Druge makedonske brigade, u Ulicu Adema Demaćija, sa čim se, kako su istakli, ne slažu.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski kazao je da događaji u Skoplju i Tetovu bacaju u vodu slogan "Jedno društvo za sve", ali poseban problem predstavlja isticanje obeležja takozvane velike Albanije, kao i izostanak državne himne. Ujedinjena makedonska dijaspora zatražila je od vlade da Kurtija proglasi personom non grata.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Kurtijeva preporuka da se Skoplje približi samoproglašenom Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije bezobrazluk i višestruki nonsens.

- Kurtiji je, da podsetim, u Severnu Makedoniju otišao da bi podbunjivao najekstremnije političke strukture Albanaca u toj zemlji i da bi promovisao fašistički projekat takozvane velike Albanije - naveo je Petković i dodao:

- Šta je još potrebno da bi se Kurtijevi sponzori u međunarodnoj zajednici prizvali pameti i shvatili da tetoše čudovište, koje će, ako mu se ne stane na put, razbuktati novi talas sukoba i uništenja na zapadnom Balkanu.

BONUS VIDEO: VELIČANSTVENE SLIKE IZ HERCEG NOVOG - Veliki broj ljudi na koncertu za Kosovo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija