MALI PORUČIO NIKEZIĆU: Od pomoći građanima nećemo odustati, kao što nećemo odustati ni od daljeg razvoja Srbije

Novosti online

11. 08. 2023. u 13:34

MINISTAR finansija Siniša Mali odgovorio je na prozivke potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića, koje se tiču pomoći države za domaćinstva koja su oštećena ili stradala tokom oluja koje su u poslednjem periodu pogodile Srbiju.

МАЛИ ПОРУЧИО НИКЕЗИЋУ: Од помоћи грађанима нећемо одустати, као што нећемо одустати ни од даљег развоја Србије

Foto: Tanjug

Njegovu objavu prenosimo u celosti:

"Vlada Republike Srbije usvojila je početkom avgusta uredbe o utvrđivanju Državnog programa pomoći i obnove porušenih i oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u julu ove godine. Ovim uredbama se obezbeđuje bespovratna novčana pomoć građanima za saniranje štete u oko 11.000 domaćinstava u Srbiji, i to što pre. Jer država ni ovog puta, kada je naša zemlja pretprela posledice nekoliko razornih nevremena, ne ostavlja svoje građane na čekanju, u neizvesnosti, bez pomoći.

Ono što gospodin Nikezić u svojim izjavama zaboravlja je da postoje kreditne linije namenjene za hitno reagovanje u vanrednim situacijama i u situacijama elementarnih nepogoda, kako bi se što pre delovalo i pomoglo građanima. Dakle, država je uvek spremna da finansijski reaguje kada je to potrebno i kada postoje vanredne situacije. Tu je da pomogne i podrži svoje građane, što je više puta do sada i dokazano.

Jasno je da ne postoji nikakav novi kredit, jer je sporazum sa Svetskom bankom postignut još 2017. godine, sa mogućnošću odloženog povlačenja sredstava. Mi, podvlačim, nemamo nikakav problem sa likvidnošću, već samo odgovorno upravljamo javnim finansijama.

Gospodina Nikezića brinu i sve veće investicije u Srbiju, brine ga najavljeni veliki investicioni ciklus koji će biti nepovratna odskočna daska za Srbiju koju oni koji su nekada bili vlast nikada neće moći da dosegnu, što im, posledično, opet izbija adute iz ruku za neke buduće kampanje kojima se nadaju.

Nema ništa od toga. Od pomoći građanima nećemo odustati kao što nećemo odustati ni od daljeg razvoja Srbije, u koju ćemo za četiri godine dovesti ceo svet.

Nikezić kaže i da vlast u Srbiji nije ništa ni zaradila ni uštedela. Ne kaže da je Srbija na računu u julu 2012. godine imala tek oko osam milijardi dinara, što nije bilo dovoljno ni za mesečnu isplatu penzija, a danas je na računu 469,6 milijardi dinara. Ova vlast, za razliku od one kojoj je on pripadao, ono što zaradi i uštedi izdvaja za svoje građane i za nove investicije.

Konačno, mogli smo da čujemo da se danas sve gradi isključivo iz zaduženja. Prvo, danas se gradi, za razliku od vašeg vremena, Nikeziću. Drugo, pošto imate problem sa novim najavljenim projektima koji nas očekuju – kao što sam već objasnio, mi ćemo to finansirati delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kredita. Najzad, jedna od prvih lekcija na fakultetu, gospodine Nikeziću, jeste da ročnosti investicije, treba da odgovara ročnosti investiranja. Nadam se da je sada jasnije."

BONUS VIDEO: Brnabić: Da li će se u Sloveniji tražiti smene političara zbog elementarnih nepogoda?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (114)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!