"NEĆEMO MOĆI DA LEČIMO NI SRBE, NI ALBANCE" Doktor Elek apeluje: Nemamo dovoljno zaliha, ugrožen je rad KBC Kosovska Mitrovica

Tanjug

02. 08. 2023. u 21:40

DIREKTOR Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je večeras da ta ustanova ima ogromne i konstantne probleme sa dopremanjem lekova iz centralne Srbije i da će, ako se taj trend nastavi, biti ugrožen rad cele ustanove.

НЕЋЕМО МОЋИ ДА ЛЕЧИМО НИ СРБЕ, НИ АЛБАНЦЕ Доктор Елек апелује: Немамо довољно залиха, угрожен је рад КБЦ Косовска Митровица

Foto: Printskrin

- KBC deli sudbinu srpskog naroda na KiM i unazad tri godine, otkako je na vlasti Aljbin Kurti, nije nam dozvoljeno snabdevanje lekovima iz centralne Srbije. Ne samo lekova, već i fiziološki rastvori, sanitetski materijal, materijal za šivenje. U dva navrata rešavali su probleme sa snabdevanje kiseonikom, ali to su sve oročena snabdevanja sa dozvolama za tri meseca - rekao je dr Elek.

Dodao je da njihova sanitetska vozila imaju problem sa kretanjem sa mitrovačkim tablicama, jer su sanitetska vozila u velikoj većini registrovana na Kosovsku Mitrovicu, što je, kako je naveo, u skladu sa Briselskim sporazumom. Elek ističe da ne mogu pacijente u dovoljnoj meri da prebace sanitetima, da im je zabranjen ulaz na KiM, pa faktički ispada da ta vozila nisu u upotrebi.

- Svakako da mere Prištine nikako ne idu u prilog srpskom narodu na KiM. KBC Kosovska Mitrovica jedna je od najvitalnijih i najbitnijih ustanova na KiM, koja pruža 90 odsto ukupne zdravstvene usluge na KiM - poručio je Elek.

Na pitanje da li je ugrožen program operacija i lečenja pacijenata, Elek odgovara da će, ako se takav trend nastavi, sigurno biti ugrožen ceo rad u KBC.

- Za sada ne oskudavamo u tolikoj meri da odmah možemo da prekinemo sa programom, međutim, procene u zdravstu dosežu od tri do šest meseci, a ja mislim da mi nemamo zalihe za taj period - rekao je direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Kako kaže, posebno ga brine što nema nikakve reakcije nijedne humanitarne organizacije, nema reakcije međunarodne zajednice, iako u Povelji UN piše da je pravo na lečenje zagarantovano za svakog čoveka na planeti.

- Zabranjuje nam se da se slobodno krećemo i lečimo, a mi smo pod Hipokritovom zakletvom i lečimo sve pacijente bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, boju kože. Veliki broj naših pacijanata su Albanci, iako oni imaju zdravstveno osiguranje, jer je ljudski život nešto najpreče - poručio je Elek.

Dodaje i da nemaju nikakvu komunikaciju sa Albancima koji su trenutno nelegitimno u institucijama na severu KiM.

- Zahvaljujem predsedniku Srbije i Vladi Srbije, Kancelariji za KiM, i zahvaljujući njima, mi uspevamo nekako da funkcionišemo. Mnogo nas više brinu međunarodni faktori i apelujemo na njih da apeluju na vlasti u Prištini da nam omoguće redovno snabdevanje i normalan život Srbima na severu KiM - kaže Elek.

Navodi da KBC ima 550 postelja od kojih je dve trećine popunjeno i da nisu bitni samo lekovi, već i namirnice za pacijente.

- Čak je i pošta prestala da radi, tako da Srbi imaju ogromni problem na celom prostoru KiM - zaključio je Elek.

BONUS VIDEO: POČELO OKUPLjANjE SRBA - Obeležavanje dana opštine Zvečan na Petrovdan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!