NAŠA ROBA PROTERANA SA RAFOVA: Kurti uveliko vodi ekonomski rat protiv srpskog naroda na severu KiM

D. Z.

02. 08. 2023. u 07:15

ZBOG odluke prištinskih vlasti da zabrane uvoz, a koja je na snazi već mesec i po dana, u prehrambenim radnjama na severu Kosova i Metohije sve je manje robe sa oznakama proizvođača iz centralne Srbije, dok pojedinih proizvoda poput brašna, šećera, mleka i alkoholnih pića gotovo da nema ili su zalihe pri kraju.

НАША РОБА ПРОТЕРАНА СА РАФОВА: Курти увелико води економски рат против српског народа на северу КиМ

FOTO D.Z.

Srpski artikli su na rafovima ustupili mesto onima iz Severne Makedonije, Hrvatske, pa čak i Bugarske i Rumunije ili Crne Gore, zbog čega im je cena proizvoda veća od 20 do 25 odsto.

- Građani najviše traže mleko i mlečne, ali i suhomesnate proizvode iz centralne Srbije. Takođe, pri kraju su nam zalihe i flaširane i kisele vode srpskih proizvođača - kaže nam vlasnica radnje u gotovo samom centru Kosovske Mitrovice.

Naš narod na severu muči to što su navikli na određene srpske proizvode i što su sada prinuđeni da kupuju robu lošijeg kvaliteta i to po znatno višim cenama, jer se uračunavaju i troškovi transporta.

- Logično je da je proizvod iz Severne Makedonije skuplji od onog iz, recimo, Raške - kaže nam vlasnik poznatog marketa u centru Mitrovice. Jedan od predstavnika civilnog sektora Stefan Kalaba iz NVO "Kaza", opominje da je flaširanu vodu iz centralne Srbije zamenila ona sa Kosova, a pivo "tuborg" koje se točilo severno od Kopaonika sada se doprema punjeno u Bugarskoj, dok pivo "jelen" stiže iz Crne Gore...

Suhomesnate proizvode, čajnu kobasicu i salame koje su građani kupovali od poznatih proizvođača iz uže Srbije, sada su zamenili proizvodi uglavnom makedonske marke "Pekabesko". Da im nedostaju "Imlekovo" mleko i mlečni proizvodi, kažu nam i građani severne Mitrovice, gde se sada uglavnom prodaje dugotrajno mleko bosanske mlekare Mig Natura. Oseka naših proizvoda odavno vlada južno od Ibra.

Manjak od 3,1 milion evra

U TOKU prvog kvartala 2023. godine razmena robe između Centralne Srbije i tzv. Kosova iznosila je 105 miliona evra. To je za 4,9 milion evra, odnosno za 4,46 procenata manje u odnosu na isti period lane. Otprema robe na tzv. Kosovo, tokom prva tri meseca iznosila je 94,1 milion evra, za 3,1 milion evra manje u odnosu na isti period 2022. Doprema robe sa tzv. Kosova u Srbiju, u posmatranom periodu 2023, iznosila je 10,9 miliona evra, tj. za 1,8 miliona evra manje. To je za 14,2 odsto manja vrednost od one ostvarene tokom 2022. godine.

Tako u radnjama u Gračanici već duže od mesec dana nema flaširane vode "rosa", dok su i zalihe popularne "plazme" pri kraju. Umesto ulja "dijamant", na policama je "zvijezda" iz Hrvatske čija je cena 1,7 evra. "Kravicu" je zamenilo mleko iz BiH, a tu je i "vita" hrvatski jogurt... Umesto srpskog čipsa koji je bio 0,5 centi, sada je rumunski po ceni od 0,70 centi...

I dok žitelji severa KiM ne sumnjaju da je zabrana uvoza srpske robe još jedan atak Kurtijeve vlasti na njihov opstanak, Priština blokadu pravda "bezbednosnim razlozima". No, srpsko žito im ne smeta, jer ga, prema saznanjima "Novosti", i dalje melju u svojim mlinovima. - Suština je u tome da se kosovske vlasti ponašaju onako kako njima odgovara i ukoliko im zatreba žito, tada će ga verovatno uvoziti iz centralne Srbije, jer je najjeftinije - napominju naši sagovornici koji su revoltirani i upornim ćutanjem međunarodne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona