PREDSEDNIK UGANDE U SRBIJI: Afrika postaje jedno od najvećih i najvažnijih tržišta na svetu

Novosti online

30. 07. 2023. u 09:59 >> 11:53

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Republike Ugande Joveri Kagutu Musevenija, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

ПРЕДСЕДНИК УГАНДЕ У СРБИЈИ: Африка постаје једно од највећих и најважнијих тржишта на свету

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Svečani doček predsednika Ugande upriličen je u 10 sati, nakon čega je održan tet-a-tet sastanak dvojice zvaničnika.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Potpisan je niz bilateralnih sporazuma dve zemlje.

Museveni o Titu

Museveni je rekao da su njegova delegacija i on veoma srećni što su u Srbiji.

- Imali smo veoma korisne razgovore i Srbija, a Jugoslavija pre nje, je nešto što nam je nepoznato. Imali smo odlične odnose sa Jugoslavijom i maršalom Titom. Pratili smo sve ono što je Tito radio, njegove stavove, a posebno neutralne stavove koje je maršal Tito čuvao posebno između Sovjetskog saveza i Kine. Tito je odbijao da se prikloni i jednoj i drugoj strani - rekao je Museveni.

Kaže da je ovde da obnovimo našu saradnju.

Vučić: Otvorili smo pitanja konkretne saradnje

Predsednik Vučić izrazio je veliku zahvalnost predsedniku Museveniju na poseti Srbiji.

- Mogli ste da primetite da se on seća i Edvarda Kardelja i disidentskog perioda i odnosa Milovana Đilasa prema Josipu Brozu i kako je to izgledalo. Mnogo sam mogao da naučim od predsednika Musevenija o političkoj situaciji u Africi i koliko brzo Afrika napreduje. Već za 30 godina će preći 2,5 milijarde stanovnika i time postaje jedno od najvećih i najvažnijih tržišta na svetu. Zahvalan sam predsedniku Museveniju što se drži principa međunarodnog prava i što poštuje teritorijalni integritet Srbije. Otvorili smo pitanja konkretne saradnje. Do kraja avgusta delegacija naših eksperata, predvođena bar jednim ministrom posetiće Ugandu da unapredimo našu saradnju u poljoprivredi, ali i u svim drugim sferama poput odbrane. Uganda danas imam 44 miliona stanovnika, a 2050. očekuje se da ima 106 miliona. To je zemlja sa ogromnim potencijalima. Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i to je od potencijalno velikog značaja za nas i naše investitore. Dobili smo poziv za veliki samit nesvrstanih u januaru 2024. godine(19. i 20. januara). Meni je velika čast da prisustvujem tom kongresu u Ugandi. Mi smo imali veliko širenje i veliko povećanje rada i uspeha broja linija za Er Srbiju, ali u narednom periodu ćemo morati da se dodatno fokusiramo na dodatne tačke u Africi - rekao je Vučić, ističući u tom pogledu geografski značaj Kampale.

U 12.00 je planirano održavanje Srpsko-ugandskog poslovnog susreta.

Privrednicima će se obratiti predsednici Srbije i Ugande, a moderator plenarnog dela skupa je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nakon završetka plenarnog dela biće održane prezentacije kompanija i predstavljene mogućnosti saradnje poslovnih zajednica dveju država.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ovo je nakon više decenija prva zvanična poseta predsednika Ugande.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (144)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)