TRAŽE KAZNU ZA BEOGRAD ZBOG PORUKE NA "RAJKU": Vlasti u Prištini povode za obračun sa Srbima vide čak i na stadionima

M. Stanojković

28. 07. 2023. u 23:23

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno pokušava da fokus međunarodne zajednice i krivicu za tenzije na severu Kosova i Metohije prebaci na Beograd.

ТРАЖЕ КАЗНУ ЗА БЕОГРАД ЗБОГ ПОРУКЕ НА РАЈКУ: Власти у Приштини поводе за обрачун са Србима виде чак и на стадионима

Kurti gubi podršku SAD, Foto AP

U tom naumu ne bira sredstva, a ni povode, pa je sada "municiju" za svoju propagandu počeo da traži čak i na sportskim događajima. Nakon što je njegov zamenik i glavni pregovarač u Briselu, Besnik Bisljimi, optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da koristi navijače za slanje ratnohuškaških poruka, i Kurti je juče sledio njegov primer - prebacujući odgovornost za "pozive na nasilje".

Dok uslovljava međunarodnu zajednicu da najpre povuče kaznene mere izrečene prema Prištini, a da se tek onda otvori mogućnost za raspisivanje izbora na severu, predsednik Vlade lažne države je na svom tviter-nalogu perfidno uporedio dešavanja iz 1990. godine, kada je na tribinama stadiona Crvene zvezde bio Željko Ražnatović Arkan, sa aktuelnom srpskom vlašću.

A, povod je bila koreografija "delija" na prijateljskom meču sa Fiorentinom na stadionu "Rajko Mitić":

- Navijači srpskog fudbalskog kluba Crvena zvezda su se 1990. godine, predvođeni srpskim mafijašom Arkanom, pobunili protiv Hrvatske i to je bila iskra za ratove koji su usledili. Zvezda je juče pozvala srpsku vojsku da se vrati na Kosovo. Pozivi na nasilje su neprekidni - poručio je Kurti.

Dan ranije, Bisljimi je takođe, komentarišući transparent "kad se vojska na Kosovo vrati", koji je razvijen tokom utakmice crveno-belih sa italijanskim klubom, a iznad kojeg je kartonima napravljena silueta tenka, naveo da "su Vučiću potrebne takve akcije da bi nahranio mržnju i etnički nacionalizam javnosti. On je istakao da kroz navijače šalje poruke koje on ne sme i ne može javno da iznese. Utakmici je, inače, prisustvovao predsednik Srbije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je komentarišući ove napade istakao da je Bisljimi "ekspert za laži i da je Vučić za njega nedostižna liga".

- U tome je ekspert, kao i u provokacijama i sukobima - napisao je Petković na "Tviteru".

U međuvremenu su iz Evropske unije, kako prenosi "Gazeta ekspres", poručili da su i dalje

zabrinuti zbog tenzija na severu Kosova, osudili su nasilje i istakli da obe strane pozivaju na hitnu deeskalaciju. Oni su pozdravili najavu Vlade tzv. Kosova o smanjenju
prisustva policije za 25 odsto, ali naglašavaju da su "potrebni dalji koraci". Istakli su da je neophodno da se raspišu izbori u četiri opštine na severu KiM i izrazili spremnost da preduzmu mere u slučaju neuspeha deeskalacije.

Kako su preneli prištinski mediji, EU je od Beograda i Prištine zatražila i dodatne komentare u vezi sa pet tema o kojima se razgovaralo na nedavnim sastancima u Briselu, a u kojima nije bilo pomaka ni dogovora između dve strane. Reč je o Mapi puta ka normalizaciji odnosa, energetici, primeni Deklaracije o nestalim licima, smirivanju situacije na severu, kao i trgovinskim pitanjima.

- Od stranaka je zatraženo da razmisle o sastancima i daju povratne informacije o tačkama dnevnog reda. Diskusije će se nastaviti, a fasilitator EU će sazvati nove sastanke u narednom periodu. EU očekuje da obe strane ispune svoje obaveze u dijalogu

i zahteve za deeskalacijom bez daljeg odlaganja, da se konstruktivno angažuju u procesu i da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije.

Apel Bajdena i Melonijeve

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden razgovarao je u Beloj kući sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni o Zapadnom Balkanu i situaciji na KiM. Dvoje zvaničnika pozvali su na deeskalaciju i pomirenje u našem regionu, naglasivši da će Amerika i Italija povećati koordinaciju u tom cilju. - SAD i Italija ponovo potvrđuju svoju zajedničku posvećenost sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i svoju dugoročnu podršku evroatlantskim integracijama regiona. Odlučni su da ojačaju koordinaciju kako bi favorizovali deeskalaciju i pomirenje na osnovu ključne uloge Kvinte. SAD pozdravljaju posvećenost italijanske vlade na Zapadnom Balkanu, uključujući doprinos italijanskih oružanih snaga misijama Kfora, Euleksa i Eufora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (95)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima