LAŽU DA JE OTERAO 20.000 ALBANACA, BOGA SE NE PLAŠE: Suzana Trajković, za "Novosti", o optužnici protiv njenog supruga Slađana

Dragana ZEČEVIĆ

14. 07. 2023. u 19:30

PITAM se da li tužiteljka koja je podigla optužnicu protiv Slađana i ti lažni svedoci imaju savesti? Veruju li i plaše li se Boga? Jer, ukoliko su svedoci "sigurni" i govore istinu, zašto je tužiteljka odlazila po kućama da ih traži, zašto oni nisu ranije optužili mog supruga za nedela koja mu sada stavljaju na teret? Zašto nisu dozvolili njegovom advokatu da ih sasluša ili da se Slađan suoči sa njima? Jednostavno, zašto i kome smeta moj suprug, osim što je Srbin, što je napustio kosovsku policiju i što im je stalo da što više Srba bude osuđeno čak i ako su nedužni. Zato se jedino uzdamo u Božju pravdu iako u dubini duše verujem da će, ipak, i na sudu pravda pobediti i da će se dokazati da moj suprug, kao i većina uhapšenih Srba, nije kriv za ono za šta ih tereti prištinsko pravosuđe.

ЛАЖУ ДА ЈЕ ОТЕРАО 20.000 АЛБАНАЦА, БОГА СЕ НЕ ПЛАШЕ: Сузана Трајковић, за Новости, о оптужници против њеног супруга Слађана

foto privatna arhiva

Ovako, u dahu vidno potresena i veoma uznemirena, za "Novosti" govori Suzana, supruga Slađana Trajkovića protiv kojeg je Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo optužnicu za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Govori nam i da ne može ni da izgovori, a kamoli da pomisli da je njen suprug kriv za sve ono šta mu stavljaju na teret. Sigurna je, kaže, da nije kriv za navodno proterivanje oko 20.000 Albanaca iz okoline Vučitrna.

Prištinsko Specijalno tužilaštvo, naime, podiglo je u sredu optužnicu protiv Slađana Trajkovića, bivšeg pripadnika tzv. kosovske policije, zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u selu Rezak, u opštini Vučitrn, tokom 1998. i 1999. godine. Trajković je uhapšen 15. decembra 2022. u severnom delu Kosovske Mitrovice, a krajem maja pritvor mu je ponovo produžen za dva meseca. Radio je u prištinskoj policiji do 5. novembra prošle godine, kada su Srbi sa severa KiM rešili da napuste prištinske institucije.

- Ako je bilo kakav zločin počinio i bilo šta uradio protiv civilnog albanskog stanovništva, zašto su ga onda svojevremeno primili u prištinsku policiju gde je radio od 2013. godine. Kako je tada prošao sve potrebne provere, a kada je odlučio da napusti policiju onda mu pripisuju navodne zločine - pita Suzana.

Zabrinuta je, kako kaže, i za psihičko stanje svog supruga, jer je svesna da ništa više ne ubija psihu od saznanja da ispaštate za nešto za šta niste krivi. Dodaje i da je Slađanovo zdravstveno stanje veoma teško, da je drastično smršao i da i dalje ne dobija adekvatnu terapiju.

- Izbacili su mu lekove koje je uzimao protiv ciroze jetre, jer navodno nema tih problema iako mu je konzilijum koji su činila tri lekara iz Kraljeva potvrdio da ima taj zdravstveni problem. Danima, takođe, ne prima lekove protiv šećerne bolesti, a noge su mu i dalje u ranama - uplakana govori Suzana.

Kaže da je nemoćna da bilo šta promeni, niti zna kome više da se obrati za pomoć. Iako će, kako kaže, njegov advokat uložiti žalbu Apelacionom sudu na najnoviji atak tužilaštva prema njenom suprugu, naglašava da je zapravo najviše brine Slađanovo zdravlje.

- Iako smo se žalili zatvorskoj upravi, oni su nam rekli da nisu odgovorni za rad zatvorske ambulante i da moramo da se obratimo Ministarstvu zdravlja u Prištini. Nažalost, ni međunarodne organizacije ne reaguju kada je reč o srpskim pritvorenicima iako su im povređena osnovna ljudska prava, iako su uhapšeni ni krivi ni dužni i nalaze se u pritvoru, pa im se tek dokazuje krivica. Moj suprug je odbio posetu navodno predstavnika Euleksa jer su pripadnici te misije koji su hteli da ga posete bili albanske nacionalnosti - kaže Suzana.

Vidno je da su klonuli duhom

SRPSKI pritvorenici koji su uhapšeni poslednjih meseci na severu Kosova i Metohije osećaju se loše. Kada sam prošle sedmice bila Slađanu u poseti, videla sam i nekoliko uhapšenih Srba iz Kosovske Mitrovice, trenera Luneta, Nenada Orlovića i još nekoliko njih. Bilo ih je teško i mučno gledati, jer je vidljivo da su klonuli duhom. A očigledno je i da je nad njima vršena tortura. Ipak, kao i oni, znam da je laž nekada jača i brža, ali istina je delotvornija i večnija - kaže Suzana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)