EULEKS OBIŠAO PRTIVORENE SRBE: M. M. i D. O. su pokazivali znakove povreda

Novosti Onlajn

30. 06. 2023. u 17:16

OBJAVLjIVANjE slika lica lišenih slobode predstavlja kršenje njihovih prava, štaviše, ne vidimo opravdanje za postavljanje predmeta kao što su kapuljače preko glave lica lišenih slobode, naveli su iz Euleksa za Kosovo onlajna povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama sa ispitivanja Srbina Nenada Orlovića od pre nekoliko dana, gde su ga tzv. kosovski specijalci držali vezanog lisicima sa kapuljačom preko glave.

ЕУЛЕКС ОБИШАО ПРТИВОРЕНЕ СРБЕ: М. М. и Д. О. су показивали знакове повреда

Foto: AP

Kako su naveli iz Euleksa, u skladu sa svojim mandatom, misija prati saslušanja o pritvoru, uključujući subotnje saslušanje o pritvoru Nenada Orlovića.

- Nakon saslušanja i u skladu sa ustaljenom praksom, posmatrač Misije razgovarao je i sa advokatom N.O. u vezi sa njegovim tretmanom od strane tzv. kosovskih vlasti. Pored saslušanja o pritvoru, veštak Euleksa posetio je danas N.O. Misija je takođe u kontaktu sa Policijskim inspektoratom tzv. Kosova u vezi sa ovim slučajem. Nastavićemo da pažljivo pratimo i izveštavamo o ovom slučaju - navodi se u pisanom odgovoru Euleksa.

Na pitanje kako komentarišu izveštaj oficira za vezu Dejana Pavićevića o fizičkim povredama koje su nanete uhapšenim Srbima od strane kosovske policije, iz Euleksa odgovaraju da "svako ko je osumnjičen da je počinio krivično delo ima pravo da se smatra nevinim, na pravično suđenje i da ne bude podvrgnut bilo kakvom obliku zlostavljanja".

"S obzirom na redovno i mobilno prisustvo popravnih eksperata Euleksa u svim kazneno-popravnim ustanovama na tzv. Kosovu, stručnjaci Euleksa su takođe posetili pritvorenike M.M., D.O. i R.P. kako bi pratili uslove njihovog pritvora. U vreme sastanaka, pritvorenici M.M. i D.O. su pokazivali znakove povreda. Euleks je obavešten da su njihove povrede evidentirane od strane medicinskog osoblja tokom prijema, u skladu sa relevantnim procedurama, i da im je propisan medicinski tretman"

Iz Euleksa navode i da su rezultati nadzornih aktivnosti Euleksa uključeni su u redovne izveštaje, koje dobija nekoliko zvaničnika EU.

BONUS VIDEO: SRPKINjA PORUČILA KURTIJEVOJ POLICIJI - "Nećeš da me teraš iz moje kuće, evo hapsite me"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)