DOK MUČE SRBE, ZAHTEVAJU DA SE BEOGRAD KAZNI? Akcija Prištine posle puštanja trojice Albanaca da se brane sa slobode

M. Stanojković

27. 06. 2023. u 07:00

NAKON puštanja trojice uhapšenih pripadnika tzv. kosovske policije da se brane sa slobode, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti usudio se da od međunarodne zajednice zatraži ukor za Beograd i to zbog kršenja ljudskih prava?!

ДОК МУЧЕ СРБЕ, ЗАХТЕВАЈУ ДА СЕ БЕОГРАД КАЗНИ? Акција Приштине после пуштања тројице Албанаца да се бране са слободе

Foto: Jutjub printskrin/Kosovo Online Live

I sve to izgovara dok su sedmorica Srba, već nedeljama u podlivima, sa ožiljcima od batina i vezivanja, zatočeni u pritvorskim kazamatima u Grdovci kod Podujeva i Gnjilanu, o čemu je izveštaj sastavio srpski oficir za vezu Dejan Pavićević.

Uhapšeni Albanci, koji su pod punom ratnom opremom, naoružani sa tri automatske puške, municijom, mapama, GPS uređajima i drugom opremom došli do alternativnog prelaza Tresava-Batnjik, ostavili vozilo i nastavili dalje peške putnim pravcem Orahovo-Gnjilica, gde ih je locirala i uhapsila antiteroristička jedinica MUP, nakon podizanja optužnice, pušteni su juče iz pritvora. Oni su predati prištinskim vlastima na administrativnom prelazu Merdare, a na fotografijama se vidi da su u veoma dobrom fizičkom stanju.

- Nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B. S., R. Z. i Š. M. zbog po jednog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, vanpretresno veće potvrdilo je optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor - navodi se u saopštenju Višeg suda u Kraljevu.

Nakon iskazane radosti zbog puštanja trojice Albanaca, Kurti je odmah naveo da "otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i da mora biti ukorena":

- Srpske strane mora da se smatra odgovornom zbog agresije. Istovremeno, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani zahvalila je SAD "na svemu što je ta zemlja uradila kako bi bila puštena trojica kosovskih policajaca", ponovila je tvrdnje da su oni "držani kao taoci", dok je tzv. ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja optužio Srbiju da "nastavlja sa svojim igrama". Svečlja je naveo da potvrđivanje optužnice protiv njih predstavlja nastavak nastojanja Beograda da zataška navodnu policijsko-vojnu agresiju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je odluka da se uhapšeni Albanci puste, sudska, a ne politička. On je ukazao i da se nastavlja sudski proces, s obzirom na to da su trojica Kurtijevih specijalaca optuženi za krivično delo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom.

- Imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne. Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju, za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud ni sudije, ni tužilaštvo već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji na osnovu spiskova hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji važi u centralnoj Srbiji - rekao je Petković.

On je naveo i da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na severu KiM, i naglasio da razgovora sa Kurtijem neće biti dok svi naši sunarodnici ne budu na slobodi:

- Problem je što u Prištini nemate vladavinu prava već ludaka Kurtija koji hapsi, iznosi dokaze i drži ljude u pritvoru. U centralnoj Srbiji imate vladavinu prava gde postoji nezavisna sudska grana vlasti i koja sama donosi odluke. Kako je istakao, u ovom trenutku poseban pritisak vršiće se na predstavnike međunarodne zajednice koji moraju da učine sve da Srbi budu na slobodi, navodeći da je to uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Odmah pohitao u London

KURTI je juče, tokom nenajavljene posete Londonu, razgovarao sa britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem, koga je upoznao sa svojim predlogom za smirivanje situacije na severu KiM. On je rekao da "vladavina prava treba da bude osnovni princip na kojem će u četiri opštine na severu KiM biti omogućeno održavanje vanrednih izbora, koji moraju da budu sveobuhvatni, slobodni i demokratski i uz otvorenu i fer kampanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)