RAZGOVOR O BEZBEDNOSNOJ SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI: Sastanak ministra Vučevića sa članovima Delegacije Evropske unije u Srbiji

Novosti online

24. 06. 2023. u 11:39

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa članovima Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, koju je predvodio ambasador i šef Delegacije Emanuele Žiofre, sa kojima je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

РАЗГОВОР О БЕЗБЕДНОСНОЈ СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Састанак министра Вучевића са члановима Делегације Европске уније у Србији

Foto: Printskrin Instagram/milosvucevic_odbrana

Ministar Vučević ukazao je na dalje intenziviranje smišljenih i tendencioznih provokacija i incidenata kojima se ugrožavaju bezbednost i životi građana srpske nacionalnosti, ali i mir u regionu.

Prema rečima ministra odbrane, odmah nakon razgovora u Briselu, prištinske privremene institucije, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, još jednom potvrđuju da im se ne može verovati i da nastavljajući svoju neodgovornu, nezrelu i bezobzirnu politiku zadaju težak udarac svim naporima da se obnovi dijalog i sačuvaju mir i bezbednost.

Ministar Vučević pozvao je institucije Evropske unije da aktivno daju doprinos deeskalaciji situacije i spreče samovolju Aljbina Kurtija, koji svojom opasnom politikom nasilja poništava sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga. Zatražio je trenutno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih policijskih snaga sa severa Kosova i Metohije i hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Ambasador Žiofre iskazao je duboku zabrinutost EU institucija zbog bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji. On je saglasan sa razočaravajućom činjenicom da je samo dan nakon razgovora došlo do izazivanja novih incidenata. Zamolio je nadležne u Republici Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da se izbegne dalje pogoršanje situacije i vrati dijalogu. Kako je istakao, Evropska unija će preduzeti mere da se obeshrabri politika podsticanja nasilja i izazivanja incidenata i naglasio da zajednički cilj treba da bude trajni mir, bezbednost i ekonomski razvoj regiona.

BONUS VIDEO:

ZA VERNOST OTADžBINI: Posle 80 godina biće uručene prve Boračke spomenice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (117)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona