UZURPATORI ZAUSTAVILI ŽIVOT SRBA NA SEVERU: Brutalno nasilje Prištine već nedelju dana iz normalnog ritma izbacilo naš narod

D.Zečević - S. Rovčanin Tomković

02. 06. 2023. u 11:39

ŽIVOT na severu Kosova i Metohije danima stoji, deca ne idu u škole i vrtiće, slobodno kretanje je ograničeno, ne rade opštinske službe... Dokle će tako biti, niko ne zna.

УЗУРПАТОРИ ЗАУСТАВИЛИ ЖИВОТ СРБА НА СЕВЕРУ: Брутално насиље Приштине већ недељу дана из нормалног ритма избацило наш народ

FOTO: Novosti

Radnice Opštine Zvečan ispričale su za "Novosti" da su im ugroženi bezbednost, pravo na rad i egzistencija:

- Jednostavno, kosovske vlasti su nam uskratile sva osnovna ljudska prava. A najstrašnije je što ne vidimo kraj. Ovo čitav svet treba da vidi, da radnici Opštine ne mogu na posao, jer je Kurtijeva policija zauzela zgradu u kojoj smo radili. Ima li toga igde na svetu?

Navode da ljudi sada ne mogu da izvade dokumenta, reše pitanja socijalne zaštite, registruju automobile. Plaše se i da je kosovska policija možda i odnela dokumentaciju iz Opštine. Njihove kolege su juče ujutru izvele performans. Upisivali su se u knjigu dolazaka, koja je bila postavljena ispred opštinske zgrade.

Stanari u blizini izbegavaju i da izlaze bez preke potrebe, jer im je neprijatno da tokom svakog povratka u svoj dom pojašnjavaju vojnicima Kfora da tu žive.

- Želim da nam sva deca budu živa i zdrava i da se što pre vratimo u naše vrtiće - poručila je direktorka PU "Lane" Olga Nedeljković.

Vaspitačice iz ovog obdaništa su pred bodljikavom žicom i kordonima kforovaca izvele dve plesne koreografije, a povodom Svetskog dana dece. Došli su i rudari iz Trepče, koji kažu da su specijalci ROSU pod punom ratnom opremom blokirali glavni ulaz, onemogućivši dovoz rude iz rudnika "Crnac" i "Belo Brdo".

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se juče okupljenim građanima i zahvalio se Kforu koji je razmestio snage na pet tačaka u gradu da bi sprečili ulazak kosovske policije.

- Kao što ste videli svih ovih dana, srpski narod nema problem sa vojnicima Kfora i ovu priliku koristim da pozovem sve građane da ukoliko im je potrebna neka pomoć da im budu na usluzi, jer su oni tu da zaštite ovaj narod koji mirno protestuje - poručio je Rakić.

Poruka za Hetemija

U ZGRADI Opštine Leposavić više od četiri dana se nalazi Ljuljzim Hetemi, takozvani gradonačelnik koji je dobio manje od 100 glasova. On je rekao da bi izašao, ali se plaši. Nekadašnji predsednik Opštine Leposavić Zoran Todić rekao mu je da je došao u tuđu kuću i da nije dobrodošao, ali da slobodno može da ide i da se više ne vraća. 

Bivši predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović ocenio je da su scene na severu KiM mogle da se izbegnu da je bilo dobre volje i naglasio da su poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona i ambasadora SAD Džefrija Hovenijera ohrabrujuće.

- Srbi moraju ostati mirni, jer je mirni otpor najjače oružje koje imamo.

- Priča oko ZSO traje više od 10 godina. Da je Zajednica zaživela ne bismo došli u ovu situaciju. Istina je na našoj strani, mi smo na svojoj zemlji, ništa tuđe nismo uzeli. Mora se tražiti političko rešenje. Nama se poručuje ili da idemo u Srbiju ili u zatvore. Takva retorika ne doprinosi stabilizaciji prilika. Očekujem da EU i Kvinta utiču da se nađe mirno rešenje. Ono je moguće ako postoji volja - naveo je Milović, koji smatra značajnim to što se "prvi put za više godina Priština optužuje da je faktor destabilizacije prilika na severu".

Oskrnavili spomenik

SPOMENIK na putu Štrpce-Brezovica oskrnavljen je tokom noći između srede i četvrtka. U pitanju je obeležje koje je podignuto u znak sećanja na 46 žrtava među kojima je bilo i dvanaestoro dece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine. Spomenik je išaran crnom bojom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (37)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)