BRNABIĆ: Ne mogu se ministri birati na ulici, kada kažemo ide cela Vlada, svi beže od izbora

Novosti online

29. 05. 2023. u 12:39

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije normalno da se ministri u Vladi Srbije biraju na ulici i da se tu određuje ko radi dobar posao, a ko ipak treba da ide.

БРНАБИЋ: Не могу се министри бирати на улици, када кажемо иде цела Влада, сви беже од избора

Foto: Tanjug

Ona je danas prisustvovala obeležavanju početka pripremnih radova na izgradnji objekta na lokaciji Rakovica selo u okviru realizacije projekta BIO4. Nakon događaja usledila su pitanja novinara, s obzirom na to da su novinari istakli da dugo nije bilo događaja i prilike da postave pitanje premijerki.

- Nije bilo prilike za pitanja jer sam pet celih dana bila u Narodnoj skupštini, na predlog opozicionih poslanika, da podnesem kao predsednica Vlade izveštaj o bezbednosti u Republici Srbiji. Ti narodni poslanici opozicije koji su tražili taj izveštaj, nisu ni glasali za dnevnu red. Toliko o tome koliko su ozbiljni u svojim zahtevima da razgovaramo pred građanima. Neki od njih su bojkotovali čitavu sednicu, neki delom. Ja sam bila tamo pet dana, nijednom nisam izašla, a čula sam slovom i brojem od samo četiri narodna poslanika predloge mera. Pričalo se samo i isključivo o politici, ljudi su bili tretirani kao brojevi i to je bilo sve - rekla je Brnabićeva.

Upitana za zahteve sa protesta, premijerka je istakla da neki zahtevi nemaju veze sa Vladom.

- Članovi REM-a nisu u nadležnosti Vlade, nikakve veze Vlada Srbije nema sa izborom članova saveta REM-a. Rijaliti program, koliko sam čula, na jednoj televiziji je već ukinut, a jedna druga televizija nema ni želju da ga ukine. Tako da bih rekla da se ovde više radi o uređivačkoj politici nekih medija. Ja lično nikada nijednu epizodu rijalitija nisam pogledala, meni je ta forma strana, međutim, ja kao predsednica Vlade ne utičem na to. Ali ne znam ko će na ulici da odredi kako je jedan rijaliti dobar, a drugi ne - rekla je premijerka.

- Ja mislim da se svi problemi rešavaju dijalogom. A dijalog nije evo vam naši zahtevi – uzmite ili ostavite. Za mene to nije dijalog. Niko ne beži od političke odgovornosti. To znači, ostavka cele Vlade i idemo na izbore, ili predsednik u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima da mandat za formiranje Vlade nekom drugom. Nema razloga za prelaznu Vladu, to se nikada neće desiti. A oni koji protestuju kažu, ne, ne, mi smo mislili ostavku samo Bratislava Gašića a ne cele Vlade. Šta to znači, članovi Vlade se biraju na ulici? Neće valjda sada na ulici da se kaže ovaj ministar je dobar, on ostaje, a ovaj nam se ne sviđa, on neka se zameni. Čemu to? Niste zadovoljni ministrom, sve u redu, otići će cela Vlada - rekla je premijerka.

Brnabićeva je istakla da je određeni deo medija potpuno istupio iz svoje uloge o obukao politički šinjel.

- Kada mi kažemo otići će cela Vlada, onda takozvani nezavisni mediji koji najviše podržavaju proteste i bave se politkom, već jako dugo, kažu nema priče o izborima to razvodnjava proteste. Pa zaista ne može da se kadrira na ulici, nije u redu, to se ne dešava u jednoj zemlji - pojasnila je ona.

Predsednica Vlade istakla je da joj nije jasno kako će zahtevi protesta sprečiti neku novu tragediju u Srbiji i da misli da se radi o politizaciji tragedije.

- Puno poštovanje za građane koji izlaze na proteste. Međutim, protest Srbija protiv nasilja organizuju političke stranke. Organizuju i skup prijavljuju najveći nasilnici u našem društvu. Srđan Milivojević, koji je rekao da će stariji sin predsednika Vučića završiti kao Gadafi. A svi znamo kako je on završio. Miki Aleksić, koji je ulazio u predsedništvo da se obračuna sa Aleksandrom Vučićem, pa ga je pozivao napolje da se biju. On se bori protiv nasilja? Dragan Đilas se bori protiv rijalitija, čovek koji je doveo rijaliti u Srbiju, i to na televiziju B92? Koji je izmestio decu iz Pionirskog grada da bi sagradio kuću Velikog brata? Zaista? To nije politizacija tragedije? Ne postoji zemlja i vreme, politička partija ili organizacija bilo gde na svetu, koja je ovakve ili slične tragedije iskoristila da optuži vlast da je kriva za ubistvo dece. A dešavale su se tragedije nažalost širom sveta, ali se nikada nije desilo da je neko pozvao na političke proteste povodom toga - zaključila je premijerka Brnabić.

BONUS VIDEO: Sada im smeta razoružavanje i ukidanje rijalitija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (123)

NIKOLA JOKIĆ PROGOVORIO O REPREZENTACIJI SRBIJE! Najpre o Mundobasketu, a onda i glavna tema: Olimpijske igre Pariz 2024!