ZEMLJE KVINTE OSUDILE NASILJE: Reakcije na akciju tzv. kosovske policije, KFOR – Pomno pratimo situaciju

Tanjug

26. 05. 2023. u 23:09

SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo osudile su danas odluku kosovske policije da prisilno obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu tzv. Kosova.

ЗЕМЉЕ КВИНТЕ ОСУДИЛЕ НАСИЉЕ: Реакције на акцију тзв. косовске полиције, КФОР – Помно пратимо ситуацију

Novosti

Zemlje Kvinte su u zajedničkom saopštenju osudile napad na Euleks u Zvečanu.

- Osuđujemo odluku Kosova da prisilno pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova uprkos našem pozivu na uzdržanost. Pozivamo kosovske vlasti da se odma povuku i deeskaliraju i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om. Osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu. Zabrinuti smo odlukom Srbije da podigne stepen pripravnosti svoji oružani snaga na granici sa Kosovom i pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost, i da izbegavaju zapaljivu retoriku - navodi se u tekstu saopštenja.

Ranije danas, Albanijan post je preneo da su je vlada privremenih prištinskih institucija nekoliko sati pre nego što su se oglasile sirene za uzbunu u četiri opštine na severu KiM obavestila zemlje Kvinte o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku, ali da od njih nije dobila saglasnost za tu akciju. Uprkos tome, prištinske vlasti bile su odlučne da nastave sa planom.

Portparol Evropske komisije Peter Stano je ranije danas izjavio da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju. Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM.

Akcije kosovske policije osudili su danas ambasadori SAD i Nemačke u Prištini Džefri Hovenijer i Jorn Rode, kao i američki senator Kris Marfi. Premijer Albanije Edi Rama takođe je kritikovao akcije kosovske policije na severu KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''.

 

Kfor: Pratimo situaciju, ovo je opasno za proces normalizacije

Kfor pomno prati situaciju u opštinama na severu KiM gde se dogodila serija sukoba izazvanih nasilnim ulaskom novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština, navodi se u saopštenju misije.

- Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalju eskalaciju tenzija - dodaje se u saopštenju.

Ističe se da Kfor osuđuje ove jednostrane akcije i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na KiM.

Navodi se da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja kako bi se izbegla dalja eskalacija, te da glavni prioritet Kfora ostaje obezbeđivanje bezbednog okruženja.

- Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu - zaključuju iz Kfora.

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja