ZASTAVE LAŽNE DRŽAVE I SIMBOLI OVK OSVANULI NA SEVERU KIM: Kurtijeve provokacije ne jenjavaju

Novosti Onlajn

25. 05. 2023. u 10:05

NAMETNUTI predsednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri iz DPK, položiće zakletvu u selu Čabra u 10 časova, a inauguracija će biti održana u Kancelariji za zajednice i povratak.

ЗАСТАВЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ И СИМБОЛИ ОВК ОСВАНУЛИ НА СЕВЕРУ КИМ: Куртијеве провокације не јењавају

Foto: D. Milovanović

Na zgradi su istaknute albanska i kosovska zastava.

Na ulazu u selo, kao i u centru sela i na mestu gde će Zećiri položiti zakletvu prisutna je policija, kao i pripadnici Kfora. Inače, osim njega, zakletve će danas položiti i predsednici opštine Leposavić i Zvečan.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na nelegalne izbore na severu Kosova koji su održani 23. aprila izašlo je 3,47 odsto birača, odnosno 1.567 građana od preko 40.000 upisanih birača. Srbi su bojkotovali te izbore.

Međutim, Kurtijevim provokacijama ni tu nije bilo kraja. Naime, u selu Ugljare kod Kosova Polja, na dečjem igralištu koje je prošle godine obnovila Kancelarija za Kosovo Metohiju, osvanuli su natpisi "UČK".

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, to je najstrašniji i najbesramniji vid pretnje, koji se ne sme tolerisati ni u jednom civilizovanom društvu.

- Samo kukavice i podlaci najgore vrste urezuju preteće političke poruke na dečjem mobilijaru, i ovom prilikom jasno i nedvosmisleno poručujemo da nikome neće biti dozvoljeno da ugrožava bezbednost dece na KiM, bilo da su ona srpske ili neke druge nacionalnosti - poručili su iz Kancelarije za KiM.

Navode da je "šovinistička politika" kosovskog premijera Aljbina Kurtija počela da odjekuje i na dečjim igralištima, te da "samo onaj ko se pravi nevešt može da negira direktnu vezu između njegove politike terora i pretnji srpskoj deci".

- Srbi u Ugljaru godinama žive u negostoljubivom okruženju, i upravo je odnos prema njima najbolji pokazatelj ekstremne netolerantnosti društva koje gradi Aljbin Kurti sa svojim ideološkim istomišljenicima - ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Srbi u Ugljaru nisu sami, i da odgovornost za krhko stanje na terenu snosi međunarodna zajednica.

- Ako neko misli da su Srbi u Ugljaru laka meta, neka razmisli dva puta, jer oni nisu ni sami ni bespomoćni i to bi trebalo posebno da znaju predstavnici međunarodne zajednice, koji snose punu odgovornost za veoma krhko stanje na terenu - naglasili su iz Kancelarije za KiM.

Podsetili su da je pre samo nekoliko dana u blizini škole u Ugljaru pucano na decu, što, kako navode, potvrđuje da pretnja Srbima u tom selu nije izmišljena ili preuveličana, već da je i te kako sveprisutna i da zahteva hitnu reakciju kako bi ljudima tamo bilo omogućeno da žive normalnim životom, a deci da rastu bez straha.

BONUS VIDEO: KURTI NA SILU PREUZIMA VLAST NA SEVERU KiM - Priština bi da nametne gradonačelnike

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (98)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)