PETKOVIĆ POSLE RAZGOVORA U BRISELU: Teška situacija, Bisljimijevo ponašanje bilo skandalozno

Tanjug/ Novosti online

15. 05. 2023. u 18:43 >> 19:22

DIREKTOR Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je danas, posle nove runde dijaloga u Briselu, da je situacija teška kada je reč o dijalogu, kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bilo skandalozno.

ПЕТКОВИЋ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА У БРИСЕЛУ: Тешка ситуација, Бисљимијево понашање било скандалозно

Foto Novosti

On je nakon trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima.

-Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjiama, poput formiranja ZSO, pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija prema Srbima, napad tzv. kosovske policije na Srbe, pucanje na nevine ljude, mnogo ružno se dešava na KiM i severno i južno od Ibra u životma našeg naroda, na to Bisljimi nije želeo da da konktetne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo i o pitanju energetike.

-Razumite kada se pozovem i na sporazume i na povelju UN na sve to je Bisljimi govorio da “Petković priča gluposti”.

Kao primer, on je naveo i "odbijenicu novinarke RTS-a kojoj nedavno nije dozvoljeno da uđe na KiM", čiji je zahtev za ulazak na KiM Bisljimi, kako je naveo Petković, uzeo i bacio na pod.

-Njega ništa ne interesuje i želi da inscenira da razgovara, da napravi privid da učestvjuje u dijalogu, ali smo došli do toga, što je i Vučić pričao, a to je da Aljbin Kurti, Bisljimi i svi oni ne žele da formiraju ZSO. Kada kažem ZSO, Bislimi kaže da prvi put čuje za to, kaže da ne zna šta je to. Gospodin ekspert tvrdi da zna sve teme, ali nije proičitao četiri osnovna sporazuma o ZSO, da je to mehanizam koji treba da obezbedi individualna i kolektivna prava za Srbe, rekao je Petković. - Sobzirom da tih prava nema da su Srbi na Kosmetu svakog dana izloženi nasilju.

Foto Novosti

Kada vi argumentovano sa vašim ekspertima nastupite, nema nikakvog odgovora, kaže Petković.

Trebalo je da se razgovara i o određenim dokumentima koji se odnose na metodologiju dalje izrade Statuta ZSO, s obzirom da smo te papire dobili unapred od EU.

Trebalo je da se razgovara o daljim koracima za formiranje zajedničke komisije za nestala lica, o komisiji za praćenje procesa implementacije sporazuma...

Kako kaže, Bisljimi i Kurti se podjednako ponašaju. Bisljimi je došao bez i jednog papira.

-Hvataju se za sitnice da odlože rešavanje pitanja nestalih, rekao je da će odgovoriti za nedelju dana. Trebalo je da se saglase da imamo podgrupu za forenziku i analitku, nešto što već postoji. Kada sam Bisljimiju ponovio naš zahtev da rešimo zahtev pitanja slobode kretanja i registarskih tablica, nije hteo da razgovara. Ne znam kako dalje da razgovaramo, mi želimo normalizaciju, pre svega zbog Srba. Jer smo odgovorna strana koja čuva mir i stabilnost na KiM. Važno je da sačuvamo živote naših ljudi, rekao je on.

Prema Petkovićevim rečima, normalizacija znači normalizaciju života na terenu, da možemo ekonomski da sarađujemo, da rešimo pitanje slobode kretanja, a Bisljimi nije hteo o tome da razgovara, to ga ne interesuje.

-Kada pomenete rezoluciju 1244 skače kao oparen, a ZSO hoće da rešava na osnovu pisama, odluka tzv. ustavnog suda i sve tako. Kada mu odgovara pročita neki član, kada ne odgovara pravi se lud. Odlaže rešavanje pitanja nestalih iako sam tražio i da Odalović uđe u salu za sastanke. Bisljimi je ekspert za sve, njemu nisu potrebni eksperti.

Petković je naglasio da je situacija teška i da ga brine kako će se stvari odvijati.

-Učinićemo sve da sačuvamo mir, iako je Bisljimi hteo da nas natera da reagujemo na način kako bi on to želeo. Ostali smo smireni, ostali smo do kraja jer je važno da učestvujemo u procesu dijaloga. To je jedini način da rešavamo probleme. Kompromis mora da se dogodi, a to je za Prištinu zabranjena reč, rekao je Petković.

Direktor kancelarije za KiM je rekao i da očekuje nastavak pregovora i da pre svega Priština da svoje predloge, koje smo dobili od EU. Idemo dalje pa ćemo videti.

Odgovarajući na pitanje novinara, direktor Kancelarije za KiM je naveo da je Beograd kao ključnu temu istakao, pre svega, formiranje Zajednice srpskih opština.

Dodao je da je potrebno doći do zajedničke metodologije kada je reč o izradi Statuta ZSO jer je to, kako je istakao, urgentno pitanje, pre svega za mir na Kosovu i Metohiji.

Pored toga, Petković je naveo da je potrebno implementirati Deklaraciju o nestalim osobama, da se krene sa razmenom informacija i konkretnim zadacima na terenu.

-Mi smo insistirali i na pitanju slobode kretanja, šta sa tablicama? Kurti i Bisljimi zabranjuju KM registarske tablice na vozilima, ponudili smo rešenje i pre više nedelja smo rekli da smo poslali naš predlog. I opet nismo dobili nikakav odgovor, rekljao je Petković.

On je dodao i da je naprimereno da on komentariše sve kada iznesemo predloge o energetici ili bilo čemu drugom. On nije ekspert za te oblasti i sve se svodi na politiku.

-Mi pokrećemo sva urgentna pitanja, i na trojnom i na bilateralnom sastanku sa Lajčakom, i govorimo o situaciji na terenu, poručio je Petković.

Međutim, kako je rekao, sve se na kraju svodi na napad na srpsku politiku, predsednika Aleksandra Vučića i srpski narod.

Komentarišući izbore održane na severu KiM, Petković je podsetio da je na te izbore izašlo samo 13 Srba i 3,4 odsto Albanaca, te istakao da "tzv. gradonačelnici nemaju legitimitet" i da je ideja da će teave za gradonačelnike u srpskim sredinama bez ikakvog smisla.

O svim pitanjima, o napadinama Srbe, koji bukvalno dovode živote naših ljudi u pitanje, kada je reč o pljačkama, o institucijalnom nasilju, do zloupotreba njihovog pravosuđa, hapšenjima naših ljudi... o svemu tome smo hteli da razgovaramo.

-Kako je moguće da Kurtaja šuštaju na kućni pritvor, i onog što je pucao na Srbina, a Todosijevića osuđuju na godinu dana zatvora. O čemu se tu radi, zapitao se Petković. - Na kraju kada vidite da on baca odbijenicu koju je dobila novinarka RTS na zemlju i da neče ni da čuje, a mi smo pre neki dan pustili novinarsku ekipu da snima. Sasvim je normalno da novinari izveštavaju, da se slobodno kreću... Samo to ne važi za Kurtija i Bisljimija. Pitajte Lajčaka.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da će Beograd nastaviti da razgovara jer je odgovorna strana, kao i da očekuje nastavak pregovora, ali i da Priština pruži svoje odgovore na predloge koji su stigli iz Evropske unije.

- Lajčak je govorio da je važno da čujemo jedni druge, razmenimo mišljenja, ali to je nemoguće. Bisljimi kaže da je ekspert za sve, a onda pita kada ćete priznaki Kosovo? Prvo to nije tema, i nikad, rekao je Petković.

Petković je ponovio "crvene linije" koje je postavio predsednik Aleksandar Vučić i istakao da će se Beograd njih držati.

-Imamo naše “crvene linije” i toga se držimo, a to je da nikada nećemo pristati da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija i da nećemo priznati de fakto, ni de jure nezavisnost Kosova", istakao je Petković.

-Pita me Bisljimi a kakve to nadležnosti treba da ima ZSO? Kako me pitate o nadležnostima a ne znate šta je to? Posebno sam mu naveo da ZSO treba da bude finansirana od Beograda, da ima nadležnosti u oblasti zdravstva, školstva, prostornog planiranja, lokalne demokratije, ekonomskog razvojapovratka interno raseljenih i drugim pitanjima, rekao je Petković i dodao da Bisljimi neće da odgovori i da se saglasi sa tim nego on ima neku svoju priču.

Petković je kazao i da se na kraju i Lajčak umešao i rekao da su potrebni eksperti jer su ovo razgovori na tehničkom nivou, detaljima, tehničkim stvarima. Razgovora će biti i mnogim drugim temama i da je potrebno da imamo stručnjake iz tih oblasti, da se razumemo o čemu pričamo. Bisljimi je i to odbio i rekao da njemu ne treba nijedan ekspert.

- Moramo da razgovaramo, ali to zaista teško ide. Ne znam kako će se to dalje razvijati jer oni očigledno to ne žele. Mnogo tema je otvoreno, mi smo bili spremni za razgovore, pogotovo o tim papairima koje smo unapred dobili. Mi smo došli spremni, pokazali šta su naši zahtevi, pristup rešavanju problema. Na sve to Bisljimi je rekao da on to nije uradio i da će odgovoriti do kraja nedelje. Ako je već tako što smo dolazili u Brisel, upitao je Petković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)