VUČIĆ NE HAJE ZA PRITISKE DA SE RUSIMA UVEDE EMBARGO: Posle rezolucije EP u Beograd došao i emisar za primenu kaznenih mera

S.S.R.

12. 05. 2023. u 10:00

PORUKAMA o potrebi da se uvedu sankcije Rusiji koje Beograd ovih dana dobija sve češće, najpre od Evropskog parlamenta putem još jedne rezolucije, a onda i jučerašnjim dolaskom izaslanika Evropske unije za primenu embarga Dejvida O'Salivena, jasno je da zapad vrši sve jači pritisak da naša zemlja prekine sve veze sa Moskvom.

ВУЧИЋ НЕ ХАЈЕ ЗА ПРИТИСКЕ ДА СЕ РУСИМА УВЕДЕ ЕМБАРГО: После резолуције ЕП у Београд дошао и емисар за примену казнених мера

Foto: P. Milošević

Kako nezvanično saznajemo, emisar za uvođenje kaznenih mera upozorio je da bi Srbija, ukoliko bude odolevala da se povinuje naredbama EU, mogla biti, mimo svoje volje, uvučena u obaveštajni i hibridni rat protiv zapadnih zemalja i da bi to moglo da proizvede ozbiljne posledice.

Pored toga, u diplomatskim krugovima može se čuti da je igra na "rusku kartu" sračunata na to da se okruni politička moć predsednik Aleksandra Vučića, znajući da bi njegova eventualna odluka da promeni stav i okrene leđa Moskvi mogla da dovede do nezadovoljstva u SNS. Istraživanja, naime, pokazuju da se čak 85 odsto baze najjače stranke u državi protivi sankcijama.

Predsednik Vučić saopštio je juče da je tokom sastanka sa O'Salivenom ponovio da je Srbija posvećena saradnji sa EU u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, ali da se prilikom razmatranja svake odluke o eventualnom uvođenju mera prema bilo kojoj državi rukovodi isključivo međunarodnim pravom i zaštitom svojih interesa.

- Ponovio sam da je Srbija posvećena saradnji sa EU u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, uz poštovanje obaveza koje proističu iz SSP i Pregovaračkog okvira, ali i da se prilikom razmatranja svake odluke o eventualnom uvođenju mera prema bilo kojoj državi, rukovodi isključivo međunarodnim pravom i zaštitom nacionalnih, državnih, političkih i ekonomskih interesa.

U saopštenju posle sastanka iz Predsedištva je poručeno da iako Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, kao kredibilan partner, neće ostaviti prostora da bude korišćena za nezakonite radnje, koje bi trećim zemljama omogućile izbegavanje režima restriktivnih mera EU.

ZAOKRET POSLE SAMITA U ISLANDU?

ODLUKU o tome kako će voditi spoljnu politiku i da li će praviti veći zaokret, Srbija će doneti posle samita Saveta Evrope u Rejkjaviku na kojem bi trebalo da se usvoji Rezolucija o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine. Naša delegacija tražila je da se prihvati amandman o podršci teritorijalnom integritetu svih zemalja SE i od prihvatanja ili neprihvatanja će zavisiti naše pozicije. Svakako ćemo, kako je ranije najavljivano, imati još veću saradnju sa državama koje podržavaju Srbiju na međunarodnoj sceni, posebno oko pitanja Kosova i Metohije. Među njima je i Rusija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se nada da će Srbija imati dovoljno snage i suvereniteta da ne stane u red mejnstrima "kolektivnog Zapada" koji je Rusiji uveo sankcije.

- Znamo kakvu političku mudrost i upornost mora da ima predsednik Vučić, znamo kako mora da traži suptilni balans. Moskvi je veoma stalo do odnosa sa Beogradom. Ti odnosi se uopšte ne zasnivaju na principu uzajamne koristi. Oni imaju veoma davne, istorijske i duhovne korene. Mi smo veoma bliski. Mi smo rođaci. Srbija je suverena država i Rusija nema ništa protiv njenih odnosa sa zapadnih zemljama. Smatramo da ništa, nikakva saradnja sa zapadnim ili nekim drugim državama ne sme da bude prepreka za nastavak razvijanja naših odnosa. To je za nas najvažnije.

Čeka se izvestilac

KOMITET za politička pitanja Saveta Evrope trebalo bi danas posle podne da najavi pisanje izveštaja o situaciji u lažnoj državi kao nastavak procedure za razmatranje aplikacije za članstvo tzv. Kosova. Na istoj sednici trebalo bi i da započne procedura oko izbora izvestioca. Naime, prema jednoj od varijanti to bi mogla biti Grkinja Dora Bakojani. Druga je, pak, da na insistiranje Nemaca i Britanaca koji najviše guraju članstvo tzv, Kosova u SE, bude postavljen neko iz delegacija ove dve zemlje pri SE. 

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović smatra da sankcije Zapada protiv Rusije nisu zasnovane na međunarodnom pravu, niti ih je usvojio Savet bezbednosti UN koji je jedino ovlašćeni organ za preduzimanje mera prinude.

- Zato su te sankcije jednostrane i nezakonite. Srbija je opredeljena za mir dijalogom, pravom, istim standardima i otklanjanjem uzroka sukoba. Sankcije nisu sredstvo mira već politike sile, konfrontacije i ekonomsko-socijalnog iznurivanja. Sankcije protiv Rusije i pored ogromnih pritisaka njihovih nosilaca, nije prihvatilo tri četvrtine članica svetske zajednice, među kojima su i sve zemlje rastuće ekonomske i političke moći kao što su Kina, Indija, Brazil, Južnoafrička Republika, Egipat, Saudijska Arabija i mnoge druge, koje su izabrale put novog, multipolaranog svetskog poretka zasnovanog na demokratskim principima suverene ravnopravnosti, nemešanja i miroljubive koegzistencije. Srbija kao suverena, nezavisna, vojno neutralna i miroljubiva nema tradiciju niti interesa da poslušnički sledi bilo čije duple standarde, zahteve, sredstva i metode koji vode konfrontaciji, globalnoj ekonomsko-finansijsko-socijalnoj krizi i produbljivanju destabilizacije. Sve zahteve, pritiske i pretnje Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji treba okarakterisati kao apsolutno neprihvatljivo mešanje u pitanja suvereniteta i nezavisnosti zemlje i odlučno odbiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (162)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri