ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU: Usvojena Deklaracija o nestalim osobama

Novosti onlajn

02. 05. 2023. u 18:21 >> 21:20

DIJALOG Beograda i Prištine na visokom nivou nastavljen je danas u Briselu razgovorima u kojima su učestvovali predsednik Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, kao i predstavnici Evropske unije.

ЗАВРШЕН САСТАНАК У БРИСЕЛУ: Усвојена Декларација о несталим особама

Foto: Tanug/AP

Borelj: Apelujem na pronalaženje rešenja i vraćanje Srba u institucije

ŠEF diplomatije EU Žozep Borelj obratio se nakon završene runde pregovora u Briselu.

Borelj je rekao da je uspostavljanje ZSO dogovoreno pre 10 godina.

- Kosovski Srbi su predstavili prvi, ali ne završni nacrt Statuta. To je važan deo sporazuma. Kurti je rekao svoj stav, došlo je do različitih stavova o prirodi ZSO - rekao je Borelj.

Obratio se Vučić

 Predsednik Vučić se obratio iz Brisela nakon završenog sastanka.

- Jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina. Meni je jasno i to sam znao, ali danas smo prvi put došli do zida. I to je bilo jasno od trenutka kada je predstavljan nacrt kada su pokušavali da unize dve žene koje su to č, do njihove reakcije posle toga koja je bila da je to za njih neprihvatljivo. Iako u svim članovima Nacrta statuta jasno se poziva na prethodno dogovorene članove - rekao je Vučić i dodao da nema nijedne tačke u kojoj se spominje nešto što već nije potpisano. 

Foto: Printskrin

Kako kaže sledeća tačka je bila situacija posle sramnih izbora na KiM. 

- Kako da se prevaziđe ova situacija jer je reč o potpunoj delegitimisanosti onih koji su tobože izabrani. Evropska unija je predložila predlog, ja sam prihvatio taj predlog, Priština je odbila i taj predlog. Ja sam prihvatio taj predlog jer sam smatrao da je veoma važno da prevaziđemo ovu situaciju da bismo mogli da čuvamo mir i stabilnost i da nastavimo da razgovaramo - rekao je Vučić i dodao da se nada da će do naredne runde na tehničkom nivou biti rekcije nekih drugih koji mogu da utiču na takve stavove Prištine. 

Završen sastanak u Briselu

U Briselu je večeras oko 21 sat završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, tokom koje je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Obraćanje Petra Petkovića

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković objasnio je da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.

- Usvojen je tekst deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom nivou. Ono što je važno to je da pre usvajanja teksta deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašerne važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju. Više od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu "end fors disapirijens" koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prilnom nestanku, a namerno su insistirali na ovom terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. Mi nismo pristali na taj termin. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno. Već smo se saglasili i dogovorili i što je ušlo u tekst deklaracije je termin "nestali pod prinudnom". TO nije pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u pravnom smislu, već ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određena osoba odnosno lice nestalo.

Petković je dodao da su se razgovori nastavili o ZSO i drugim važnim pitanjima.

Vujičić: "Doživele smo jednu veliku neprijatnost"

- Doživele smo jednu veliku neprijatnost. Kurti i Besljimi su stalno dobacivali, nisu nam dali da govorimo, da nije bilo predsednika Vučića nastao bi haos. Prvo što je predsednik rekao kada smo ušle u prostoriju, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao "Gdre ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije", tu je nastao totalni haos, zašto se koristi Kosovo i Metohija, "to nije deo Srbije". Već dve nedelje unazad oni vrše takav pritisak na upravljački tim. Da predsednik nije ušao u svađu da nas zaštiti kao žene, pre svega, da nam da mogućnost da iznesemo onaj naporan rad koji je bio na nacrtu statuta - rekla je Danijela Vujičić nakon razgovora u Briselu

Foto: Printskrin/Pink Tv

Borelj o deklaraciji o nestalima

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzep Borelj saopštio je večeras da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima.

Borelj je, u saopštenju Spoljne službe EU, naglasio da su Vučić i Kurti, pod posredovanjem EU, potvrdili značaj rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i podstakli trajno pomirenje i mir.

- Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice. Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedničke rešenosti da obezbede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima - podvukao je on.

Dodao je da su se takođe obavezali da će se dogovoriti o operativnim detaljima na sledećem sastanku dijaloga o normalizaciji odnosa uz podršku EU, na nivou glavnih pregovarača.

Usvojena deklaracija o nestalima 

Kako Tanjug javlja, Delegacije Beograda i Prištine usvojile su u Briselu Deklaraciju o nestalima. Ovu informaciju potvrdio je i izveštač RTS.

Foto: Tanug/AP

Borelj dočekao Vučića

Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u zgradi EEAS dočekao je HRVP Žosep Borelj.

- Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega - napisano je na Instagramu "buducnostsrbijeav" u opisu fotografije.

Stigle delegacije

Delegacija Beograda predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem stigla je danas u zgradu EU u Briselu, gde bi trebalo da počne nova runda dijaloga na visokom nivou.

Malo ranije u zgradu je stigla i delegacija Prištine na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Na sastanku, koji je sazvao Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, trebalo bi da se razgovara o statutu ZSO i Deklaraciji o nestalim licima.

Sastanku će prisustvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na stolu će, kako je najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), biti dve teme - nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima.

Vučić se oglasio na Instagramu

Pred polazak u Brisel oglasio se predsednik Vučić.

- Već nekoliko dana, a posebno juče i danas, Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i prljavu, on i njegovi pomagači. Uključili su sve, Šaipa Kamberija, Azima Vlasija... od svih analitičara i političara. Prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane, govore o borbi za slobodu zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista već i protiv NATO agresora. Kao što on reče prolivena krv se ne vraća, prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras. Živela Srbija, nema predaje - rekao je predsednik na snimku iz aviona na putu do Brisela.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (299)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!