NAŠE POZICIJE SE NE MENJAJU: Predsednik Vučić razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, izneo jasan stav o KiM

S.S.R.

16. 03. 2023. u 07:34

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić ponovio je nepromenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma i očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

НАШЕ ПОЗИЦИЈЕ СЕ НЕ МЕЊАЈУ: Председник Вучић разговарао са специјалним изaслаником САД за Западни Балкан, изнео јасан став о КиМ

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

To je sinoć saopšteno iz Predsedništva Srbije posle sastanka šefa naše države sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Njih dvojica razgovarala su o procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, formiranju Zajednice srpskih opština i mogućnostima za pronalaženje kompromisnih i održivih rešenja u dijalogu koji se vodi uz posredstvo Evropske unije.

- Predsednik Vučić je zahvalio SAD na podršci koju pružaju dijalogu Beograda i Prištine, kao i na angažmanu kada je reč o bezbednosti i zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i formiranju Zajednice srpskih opština - navedeno je u saopštenju posla sastanka na Andrićevom vencu.

Eskobar je u poseti regionu uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu 18. marta. A kao svojevrstan prolog ovom susretu usledila je šatl diplomatija specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. No, dvosmislene poruke Slovaka mogu da stvore zebnju uoči susreta kraj živopisnog makedonskog jezera.

Naime, Lajčak je iz Beograda nedavno poručio da bez uspostavljanja Zajednice srpskih opština, po dogovorenom Briselskom sporazumu, nema dogovora u dijalogu. U Prištini, pak, vrti drugačiju ploču - ZSO nije na dnevnom redu u dijalogu, ali su u igri razni modeli. Na osnovu ovih njegovih zapažanja izrečenih u samo nekoliko dana razmaka teško je zaključiti hoće li ZSO ili ne, i šta će sve biti na stolu u Ohridu.

Iz Evropske unije juče je saopšteno da će najpre uslediti odvojeni razgovori šefa evropske diplomatije Đozepa Borelja i Lajčaka sa premijerom privremenih institucija na KiM Aljbinom Kurtijem, a zatim sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a onda će uslediti zajednički sastanak, "koji će se fokusirati na predlog EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije".

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović poručio je da je "jako važno da Beograd ne bude prepoznat kao krivac u slučaju neuspeha pregovora sa Prištinom".

- Važno je da bude kako stvari zaista stoje, da bude jasno objavljeno međunarodnoj javnosti da su za izostanak sporazuma zbog rigidnog političkog stava kojim odbijaju da uspostave ZSO krive institucije u Prištini. Od Lajčaka smo u Beogradu čuli dobre i važne poruke, ali od njega ne čujemo kada je u Prištini ili na drugim lokacijama. Glavni problem je nedostatak mehanizama za implementaciju, taj plan bi trebalo da bude integralni deo pregovaračkog okvira, a implementacije ne može biti bez formiranja ZSO, koja bi predstavljala nulti korak u implementaciji bilo čega drugog. Od Kurtija čujemo staru pesmu da nemaju nameru da uspostave ZSO. Ako je tako, a nema razloga da je drugačije, od sporazuma nema ništa, ali mnogo važnije od negativnog ishoda jeste to koja strana će biti označena kao krivac. Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira.

ZARACIN: BRAK TREBA SKLOPITI

IZASLANIK Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin rekao je da prema ZSO treba imati pozitivan pristup i dati joj priliku dodajući da ona nije opasnost po integritet i suverenitet tzv. Kosova.

Emisar je uveren da je evropski plan najbolji sporazum koji se može postići:

- Ne verujem da bi u tom sporazumu mogla da postoji bolja formulacija za interese Kosova koja bi mogla biti realna da se postigne, tako da je potpuno jasno da ako ovaj sporazum bude odbačen od strane Kosova, nikada neće biti najboljeg dogovora na stolu. Iako ne znači da je mlada mnogo lepa, brak mora da se sklopi.   

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ne očekuje da će biti postignut celokupan sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na Ohridu i dodaje da je ostalo još mnogo toga da se završi.

- Ne znamo kakve su pozicije Beograda i Prištine oko plana implementacije do detalja, znamo šta nije prihvatljivo za srpsku stranu i to je maksimum o čemu možemo da govorimo. Ako se sve to u teoriji i idealnoj situaciji rešilo i ako Ohrid bude to mesto, onda svaka čast posrednicima, ali imam zadršku da to tako brzo može da se uradi. Ne mislim da bi kompromis bio formiranje ZSO, jer je to obaveza koju nije ispunila prištinska strana.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je stav SAD da ZSO ne treba da izlazi "van okvira Ustava Kosova i odluke Ustavnog suda iz 2015. godine, već u okviru ovih granica postoji dovoljno prostora za osnivanje Zajednice".

Naglasio je i da u Ohridu očekuje dogovor između Beograda i Prištine.

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (185)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina