JURE BAJDENOVE, A ISTERALI VUKA: Lider Narodne stranke u središtu istrage koja se vodi protiv porodice američkog predsednika

D. M.

23. 02. 2023. u 07:00

SAMO nekoliko dana nakon što je poručio da su neistinite tvrdnje da je sa sinom predsednika SAD zarađivao milione i drmao svetskom politikom, lider Narodne stranke i bivši predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić ne samo da se našao u središtu korupcionaške afere koja potresa Ameriku i u koju je upletena porodica Bajden, već bi mogao da bude i ključni svedok.

ЈУРЕ БАЈДЕНОВЕ, А ИСТЕРАЛИ ВУКА: Лидер Народне странке у средишту истраге која се води против породице америчког председника

Foto promo

Naime, Odbor za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma SAD dao je u utorak rok Jeremiću da do 7. marta dostavi dokumente, zapise i komunikaciju, a koji bi mogli da budu važni dokazi u istrazi koja se vodi u Vašingtonu, sa ciljem da se rasvetle poslovi Bajdenove familije u inostranstvu.

U pismu koje je Jeremiću uputio predsednik Odbora za nadzor, republikanski kongresmen Džejms Komer, a u koje su "Novosti" imale uvid, od predsednika NS traži se sva komunikacija koju je u poslednjoj deceniji (od 2014) imao sa sinom i bratom šefa Bele kuće, Hanterom i Džejmsom Bajdenom, ali i sa njihovim saradnicima Erikom Šverinom, Devonom Arčerom i Džejmsom Gilijarom. Jeremić, takođe, mora da dostavi dokumenta i informacije o kontaktima sa nekadašnjim čelnicima kineske energetske kompanije "Čajna enerdži" (CEFC) Je Đijanmingom i Patrikom Hoom.

Foto AP

AFERA Predsednik Bajeden sa sinom Hanterom

Podsetimo, Patrik Ho povezan je sa Komunističkom partijom Kine (KPK) i 2018. je u SAD osuđen na tri godine zatvora za međunarodno podmićivanje i pranje novca. Jeremić je bio jedan od svedoka na suđenju Hou.

- Jeremić je ključni svedok u našoj istrazi o umešanosti Džoa Bajdena u međunarodne i domaće poslovne planove njegove porodice - rekao je Komer za Foks njuz. - Prethodno svedočenje gospodina Jeremića o poslovnim odnosima sa zvaničnicima koji su učestvovali u međunarodnim šemama podmićivanja podiže crvene zastavice da možda postoje dokazi koji pokazuju da su porodica Bajden i saradnici prodavali uticaj i pokušavali da prodaju pristup, uključujući i pojedince povezane sa Komunističkom partijom Kine.

Kako je Komer dodao, "ako je predsednik Bajden kompromitovan dogovorima sa stranim protivnicima, to je jasna pretnja nacionalnoj bezbednosti".

Kako se još navodi u Komerovom pismu upućenom Jeremiću, pregledom svedočenja šefa NS, u slučaju SAD protiv bivšeg operativnog šefa kineske kompanije CEFC Hoa, utvrđeno je da nekadašnji predsedavajući GS UN "ima evidenciju i informacije u vezi sa poslovanjem porodice Bajden sa inostranstvom".

Dodaje se i da je preko kompanije "Čajna enerdži" kineska Komunistička partija prišla porodici Bajden da proširi svoj energetski uticaj u SAD.

U pismu napisanom na pet strana tvrdi se da Odbor istražuje da li je predsednik Bajden znao ili je bio umešan u taj slučaj i da je utvrđeno da je Jeremić razvio poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima i komunicirao sa njima o CEFC.

- Tokom suđenja Hou, svedočili ste da vam je CEFC platio stotine hiljada dolara godišnje za posao "konsultanta", a da ćete im zauzvrat "otvoriti vrata", upoznavajući čelnike ove kompanije sa biznismenima i političkim liderima različitih zemalja. I zaista, u decembru 2015. pokušali ste da posredujete u upoznavanju Hantera Bajdena sa predstavnicima kineske kompanije. Iako izgleda do tog sastanka tada nije došlo, Hanter Bajden je kasnije razvio lukrativni poslovni odnos sa Je Đijanmingom i planirao da deli kancelariju sa njim i tada bivši potpredsednikom SAD Bajdenom u Švedskoj kući u Vašingtonu - navodi se između ostalog u pismu.

POSTAO GLAVNA VEST U SAD

VEST o pomacima u istrazi protiv porodice Bajden i Vuku Jeremiću kao potencijalnom ključnom svedoku, objavili su brojni američki mediji, Foks njuz, En-Bi-Si njuz, "Njujork post"... En-Bi-Si njuz podseća da je "Vašington post" 2022. objavio da potencijalni energetski projekti o kojima je Hanter Bajden razgovarao sa Hoovom kompanijom "nikada nisu urodili plodom", kao i da je Jeremić u pisanom odgovoru tom listu rekao da poznaje i Hantera Bajdena i Je Đijanminga, ali da nije učestvovao u njihovom predstavljanju.

"Njujork post" piše da je u mejlu 30. novembra 2015, pronađenom u laptopu Hantera Bajdena, Jeremić rekao drugom Bajdenovom saradniku, Eriku Šverinu, da će večerati u Vašingtonu sa predsednikom CEFC Je Đijanmingom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri