PRIČE O REGRUTOVANJU - DEO HIBRIDNOG RATA: Ruski ambasador Bocan-Harčenko o zlatnom pravilu Moskve i naredbi predsednika Putina

D. MILINKOVIĆ

12. 02. 2023. u 16:21

U ODNOSIMA Srbije i Rusije, u svetlu kosovskog pitanja, nema nedoumica i vlada uzajamno poverenje, odavno uspostavljeno i tu se ništa ne menja. Rusija je dosledno posvećena Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. A kao što se zna, ne priznaje Kosovo i ostaje odana principu podrške Beogradu. Kao stalna članica SB, Rusija će podržati samo rešenje koje odgovara nacionalnim interesima Beograda, bilo da je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom ili smirivanju trenutne krize.

ПРИЧЕ О РЕГРУТОВАЊУ - ДЕО ХИБРИДНОГ РАТА: Руски амбасадор Боцан-Харченко о златном правилу Москве и наредби председника Путина

Foto Dragan Milovanović

Ovo u intervjuu za "Novosti" poručuje ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, a na pitanje da prokomentariše pojedine tvrdnje da bi zbog izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba Moskva ipak mogla da napravi zaokret i prizna Kosovo, kategorički uzvraća:

- To jednostavno nije istina. Bilo je nekih tumačenja, štetnih spekulacija kada je predsednik Putin govorio o Kosovu ili se pozivao na Kosovo. Ali, on je isto govorio i nekoliko puta ranije, još pre specijalne operacije za zaštitu Donbasa, kako bi ukazao na dvostruke aršine Zapada. Samo, Zapad sada pokušava da iskoristi njegove reči da izazove smetnje u našim odnosima.

PRIČE O REGRUTOVANjU - DEO HIBRIDNOG RATA

KAKVA su vaša saznanja o slučaju "Vagner grupe" za koju se tvrdi da je instalirana i u Srbiji gde navodno regrutuje naše državljanje za učešće u sukobima u Ukrajini na ruskoj strani, što je protivno ovdašnjim zakonima?

- O tome ne bih pričao. Mogu da pričam samo o stvarima u koje je ambasada uključena. Imajući u vidu posebno bratske odnose sa Srbijom i narodom Srbije, za nas je najvažniji zakon vaše zemlje, u svim delatnostima, to je zlatno pravilo za našu ambasadu. Poštujemo ne samo zakon, već i tradiciju koja u zemlji postoji. Ovo je naredba od Moskve i predsednika Putina.

Čak je i predsednik Vučić tu nešto oštrije reagovao, pa je "zamolio naše ruske prijatelje da nam to ne rade..."

- Ne isključujem da se dešava da pojedini Srbi imaju želju da pomognu, neki su došli još 2014, ali sve se to dešava izvan državne politike Rusije prema Srbiji. Kao što je bilo i ruskih dobrovoljaca koji su dolazili ovde tokom dešavanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, kada je srpski narod patio. Priče o regrutovanju srpskih dobrovaljaca i špijuna su deo hibridnog rata i imaju za cilj da naprave štetu u našim odnosima i guraju Srbiju prema zapadnim sankcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)