VUČIĆ I DAČIĆ RAZGOVARALI SAT I PO: Prividno zatišje, izbori su još u igri

E.V.N.

09. 02. 2023. u 08:30

DOGOVOREN je nastavak saradnje i jačanje koalicije SNS i SPS. Ovo je juče posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem poručio prvi čovek socijalista Ivica Dačić i dodao da je razgovor trajao sat i po, a da su teme bili "izazovi i planovi, kao i pitanja koja su bila pokretana o međusobnom odnosu i saradnji".

ВУЧИЋ И ДАЧИЋ РАЗГОВАРАЛИ САТ И ПО: Привидно  затишје, избори су још у игри

Foto: Milena Anđela

To je bio drugi razgovor dvojice lidera posle nesuglasica koje su između koalicionih partnera nastale posle prošlonedeljne sednice o Kosovu i Metohiji, na kojoj su, prema oceni naprednjaka, socijalisti stajali po strani i nisu branili Vučića od napada opozicije.

- U najkraćem, ponosni smo na sve što smo zajedno uradili u prethodnih 11 godina koalicije, kada su postignuti značajni, istorijski rezultati za Srbiju. SPS će biti i jeste čvrst temelj državnog i narodnog jedinstva i u skladu sa tim dogovor je da ćemo nastaviti našu saradnju u realizaciji najvažnijih državnih i nacionalnih ciljeva. U narednom periodu zajedno ćemo raditi na pitanjima odbrane nacionalnih i državnih interesa, na planu ekonomskog razvoja, obezbeđivanja najbolje pozicije Srbije u veoma teškim geopolitičkim okolnostima što podrazumeva i nastavak teške borbe za zaštitu teritorijalnog integriteta zemlje.

Prema njegovim rečima, SPS čvrsto stoji iza Vučićeve politike i odluke o KiM.

- Svi koji žele da naude Srbiji želeli bi da razbiju politički odnos između SNS i SPS, odnosno između Vučića i mene kreirajući određene scenarije koji bi išli ka tome da se ta koalicija razbije i da se eventualno naprave neke druge. Želim još jednom da kažem da niko ne treba da računa na mene i na SPS, dok sam ja predsednik stranke, a biću još dugo, nadam se. Mi ćemo imati čvrstu, otvorenu i principijelnu saradnju, jer nemamo neslaganja ni oko jednog državnog i nacionalnog pitanja - podvukao je Dačić.

Iako ove rečenice nagoveštavaju da se bura stišava, u javnosti provejava utisak da postoji veći jaz između partija koje sarađuju više od decenije. Prvi čovek Srbije je posle spekulacija o novim izborima tokom godine, rekao da ne misli da su oni sada rešenje. Ipak, opcija da se ide na glasanje i dalje postoji. Kako sada stvari stoje, naprednjaci i socijalisti će ostvarivati određeni nivo saradnje do kampanje kad god ona bude bila, a onda će se posle izjašnjavanja naroda videti u kom pravcu će se stvari razvijati.

BORELjOVA PORUKA ČLANICAMA EU

DAČIĆ se osvrnuo i na, kako je rekao, "ludosti kada neka od desnih političkih partija sada govori o patriotizmu Vučića ili mene kao potpisnika Briselskog sporazuma":

- Bilo je do sada milion prilika da neko izda Srbiju, ne samo da to Vučić nikada nije uradio nego je bio izuzetno oštar. Meni je Đozep Borelj rekao da je preneo svim državama članicama da Vučić ne prihvata članstvo Kosova u UN posle razgovora sa "petorkom", što znači da Vučić to nije rekao za unutrašnju javnost, nego na tom skupu i to veoma oštro i decidno.

Nema sumnje i da pasivnost SPS u Skupštini nije bila slučajna. Ona se naslanja na prethodnu trku za glasove, tokom koje su funkcioneri ove stranke imali "tvrđe" stavove prema sankcijama protiv Rusije, odnosu prema NATO, kosovskom čvoru... Taj izlet u populizam bio je lagodan jer su podrškom Vučiću na predsedničkim izborima praktično kaparisali učešće u budućoj vlasti, dok je SNS morao da balansira na tankoj žici složenih geopolitičkih prilika kao najodgovornija opcija u državi.

Zato se ne treba čuditi ako Dačić i na sledećim izborima ponovo zaigra na nacionalni sentiment, jer time može da pridobije i značajan broj glasača naprednjaka. Upravo je tu tačka razdora, pošto je Vučić do sada svoju politiku podredio isključivo strateškim i nacionalnim ciljevima, preuzimajući na sebe i nepopularne manevre zarad amortizovanja pritisaka velikih sila. Socijalisti su bili izmaknuti i mogli su na miru da vode brigu o svom rejtingu. I to je kulminiralo na pomenutoj skupštinskoj sednici o Kosovu.

ŠAPIĆ: DOSAD DOBRA KOMUNIKACIJA

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić rekao je juče da će vreme pokazati kako će "koalicioni odnosi SNS i SPS na republičkom nivou uticati na lokalni i ocenio da su na gradskom, dve stranke do sada dobro komunicirale".

- Da li će sutra neki novi izbori i neka nova prepakivanja na nacionalnom nivou da utiču na koaliciju u lokalnim samoupravama, to će vreme pokazati. Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević (SPS) češće je znao mene da prekine na sednicama nego opozicione odbornike. Vole oni tako da budu malo dobri sa svima, pa za ovih šest meseci niste čuli da je neko optužio Nikodijevića za nešto, a on se 15 godina ne pomera iz Skupštine grada. Ali dobro, to je njihov model, nije to ništa novo što se tiče SPS - primetio je Šapić.

Posle teških reči iz tabora naprednjaka da ne mogu socijalisti više da sede na dve stolice, da nisu lojalni, da su iskoristili pitanja Kosova i Metohije da bi ojačali svoje pozicije, juče su tonovi bili mirniji. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se slaže sa predsednikom Vučićem kada je reč o odnosu SNS i SPS i da nema šta da doda. On je ranije istakao da su odnosi SNS i SPS značajno narušeni.

Prema rečima direktora Centra za proučavanje globalizacije Dejana Miletića, u "okviru ovog parlamentarnog sastava treba tražiti rešenja, pa se nadam da će koalicija odoleti tim izazovima".

- Postoje ozbiljni problemi u komunikaciji i u branjenju pozicija politički i strateški gledano. Svima je jasno da razlike u pristupu rešavanja problema KiM i odnosa prema evropskim integracijama postoje i u tom opsegu će se i tražiti rešenje. Pitanje je u kojoj meri je SPS spreman da, na poziv Vučića, odgovori punim kapacitetom na određene političke teme i punom podrškom ili ako eventualno nije spreman onda moraju da se traže druga rešenja u koalicionim aranžmanima ili da se ide na izbore - rekao je Miletić.

Inače, mesto poslanika SPS Zvonimira Stevića, koji je podneo ostavku jer je na sednici o Kosovu i Metohiji gledao filmove za odrasle, popunjeno je juče novim poslanikom Uglješom Grgurom, privatnim detektivom.

BONUS VIDEO - Dajković: Scenama iz Skupštine obradovali su se naši dušmani, Vučić nije izdao Kosovo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (222)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a