HAG PISAO ŠEŠELJU: Tražili da ukloni knjige koje je pisao

S.S.R.

07. 02. 2023. u 15:06

SEKRETARIJAT Mehanizma za krivične sankcije u Hagu dostavio je danas zahtev lideru Srpske radikalne stanke Vojislavu Šešelju, kao i njegovim saradnicima, da predaju sve štampane primerke, odnosno knjige, video-snimke i transkripte koje poseduju o procesu vođenom protiv prvog čoveka SRS. Isti dopis upućen je i Ministarstvu pravde.

ХАГ ПИСАО ШЕШЕЉУ: Тражили да уклони књиге које је писао

Foto: Printskrin TV Pink

Kako je za "Novosti" rekao Miljan Damjanović, jedan od Šešeljevih saradnika, kojem je Hag poslao dopis, zaprećena kazna za "kršenje pravila suda je sedam godina zatvora i 50.000 evra".

- Ali to me ne interesuje. Ponašaću se kao i do sada - istakao je Damjanović.

Dopise su dobili i Ognjen Mihajlović, Marina Ristić, Momčilo Dragić, Aleksandra Popović, Miroljub Ignjatović, Nikola Šešelj, kao i štamparija koja je štampala Šešeljeve knjige.

Lider radikala je sve materijale koje je imao objavio u svojim knjigama, a Hag ukazuje da su u njima otkrivena i imena svedoka i traži da se one sklone iz javne sfere.

Šešelj je u Hagu 2018. osuđen na deset godina zatvora za progon Hrvata u Vojvodini. U prvostepenoj presudi je bio oslobođen. On je u zatvoru proveo preko 11 godina, suđenje je dugo trajalo, a u trenutku presude je bio na slobodi (pušten na privremenu slobodu 2014. godine), pa se nije ni vraćao u Sheveningen. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (9)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule