ZSO SAMO U SKLADU SA BRISELSKIM SPORAZUMOM: Premijerka Brnabić o stavovima Prištine

Tanjug

31. 01. 2023. u 17:17

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas da se tačno znaju ovlašćenja i nadležnosti kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, a to je da mora da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, a ne kosovskim ustavom, da su ovlašćenja ZSO definisana sporazumima iz 2013. i 2015. godine, kao i da je Upravljački tim formiran da bi se time bavio.

ЗСО САМО У СКЛАДУ СА БРИСЕЛСКИМ СПОРАЗУМОМ: Премијерка Брнабић о ставовима Приштине

Foto: Tanjug

- Takva treba da bude ZSO, ni više ni manje - rekla je Brnabić novinarima tokom posete Požegi.

Dodala je da nema očekivanja da ZSO bude u skladu sa kosovskim ustavom koji su tamo sami definisali. Ocenila je da je međunarodni sporazum iznad tog papira na koji se Priština poziva, i dodala da je nešto u skladu sa takozvanim kosovskim ustavom onda ne bi bilo ni potrebe za pregovorima i sporazumima. Ona je ponovila da ZSO mora da bude u skladu sa Briselskim sporazumom.

Brnabić je ocenila da je i vlast u Prištini nekoliko puta tokom proteklih godina pokazala da kad im odgovora ne poštuje sopstveni takozvani ustav. Kao primer navela je da su formirali tzv. kosovske bezbednosne snage bez ikakvog odobrenja Srba, te da nisu sproveli odluku svog ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiu Visoki Dečani. Brnabić je rekla da je na jednom od sastanaka bilo jasno rečeno da će SAD raditi tokom januara i februara na osnivanju ZSO.

- Nemam očekivanja od sastanka danas, zato što to nije sastanak oko koga smo mi konsultovani - rekla je ona.

Dodala je da su njena očekivanja da ZSO bude samo u skladu, i isključivo u skladu sa Briselskim sporazumom, odnosno potpisanim 2013. godine u Briselu i definisanim nadležnostima ZSO iz 2015. godine. Podvukla je da ZSO treba da bude u skladu sa tim što Upravljački tim kaže da treba da bude nadležnost te zajednice.

- Da ne pokušavamo da izvrgnemo ruglu još jednom Briselski sporazum, ili onaj iz 2015. godine, pa da pravimo nešto što se zove ZSO ili kako da se zove, a nema ovlašćenja koja su definisana - poručila je ona.

Ona je rekla i da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao - Upravljačkog tima.

- Jer, potpuno je jasno ko treba to da radi - Upravljački tim, u skladu sa onim ovlašćenjima i nadležnoštima koji su definisani sporazumom iz 2015. godine. Dakle, tu nema nepoznanica. Imate nadležnošti ZSO, ovlašćenja ZSO, kojih ima 22, ako se ne varam i morate da imate Upravljački tim koji postoji i koji se zna kako se pravi i on treba da radi na ZSO - istakla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Požegi.

Ona je zahvalila Fondaciji Fridrih Ebert na pomoći i podršci i dodala da se nada da je ta pomoć dobronamerna.

- Ali, ovlašćenja i nadležnosti ZSO se znaju, jer su definisana sporazumom iz 2015. godine. Upravljački tim je formiran još 2018. godine, ako se ne varam, i krenuo je da radi na statutu ZSO i za to je 2018. Priština dobila priznanje u izveštaju o napretku od Brisela i EK. Hajde da nastavimo tim putem koji je definisan 2015. i 2018. godine i da rade oni ljudi koji to treba da rade na osnivanju ZSO, u skladu sa ovlašćenjima definisanim sporazumom iz 2015. godine - poručila je premijerka.

BONUS VIDEO - ŠTA SU JEDNI O DRUGIMA GOVORILI: Miloš Jovanović i Milica Đurđević Stamenovski u klinču

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost