LAJČAK VEČERAS U PRIŠTINI: Steže se obruč oko Kurtija da prihvati francusko-nemački plan i ZSO?

D. M.

25. 01. 2023. u 18:30

SPECIJALNI predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak stiže večeras u Prištinu, gde će se, kako se pretpostavlja, sastati sa premijerom privemenih institucija u pokrajini Aljbinom Kurtijem.

ЛАЈЧАК ВЕЧЕРАС У ПРИШТИНИ: Стеже се обруч око Куртија да прихвати француско-немачки план и ЗСО?

Foto: AP

Do posete Lajčaka dolazi samo nekoliko dana nakon što je zapadna "petorka" izašla sa sastanka sa Kurtijem praznih ruku, jer je on odbio da prihvati francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju i prateći zahtev da se formira Zajednica srpskih opština.

Prema nezvaničnim informacijama, Kurti je na tom sastanku postavio ultimatum da pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo, promene taj stav, kako bi uzeo u razmatranje "ponudu" koju su doneli međunarodni emisari. Nakon sastanka, Lajčak je poručio da su razočarani njegovim ishodom, a američki zvaničnici, uključujući specijalnog izaslanika Stejt dipartmenta Dereka Šolea upozorili su Kurtija da ne može da izbegne obavezu formiranja ZSO.

Po odlasku iz Prištine, Lajčak je prethodnih dana imao seriju sastanaka sa zvaničnicima zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. On se tako sastao sa šefovima diplomatija Španije, Kipra i Slovačke, dok ga je iz Grčke primila specijalna izaslanica ove zemlje za Zapadni Balkan. On ih je izvestio o toku dijaloga Beograda i Prištine, a razgovori sa njima dešavaju se baš posle sastanka Vučića i takozvane "velike petorke" koja mu je predstavila francusko-nemački plan.

Kako navodi Radio slobodna Evropa, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, za sada nema potvrde ko će sve biti Lajčakovi sagovornici u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju u nekoliko ukrajinskih oblasti