PRIŠTINA NE KRIJE SVOJE NAMERE, NA IVICI SMO ŠIREG SUKOBA: Ruski ambasador o situaciji na KiM, otkrio o čemu mašta Priština

Tanjug

27. 12. 2022. u 15:22

RUSKI ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je situacija na KiM opasna i napeta i da se nalazi na ivici šireg sukoba i naglasio da snažan stav predsednika Srbije apsolutno odgovara dešavanjima na terenu.

ПРИШТИНА НЕ КРИЈЕ СВОЈЕ НАМЕРЕ, НА ИВИЦИ СМО ШИРЕГ СУКОБА: Руски амбасадор о ситуацији на КиМ, открио о чему машта Приштина

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Profimedia/Ilustracija

- Snažan stav predsednika Srbije, ministra odbrane, u skladu je sa situacijom, odbrambene snage na najvišem nivou spremnosti apsolutno odgovaraju situaciji na terenu - rekao je Bocan-Harčenko na pitanje da prokomentariše situaciju u pokrajini.

Ambasador je podsetio da njegovu ocenu situacije na KiM dele i Moskva i juče ju je saopštila i zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Situacija je veoma opasna, napeta i nalazi se na ivici širih sukoba, i prema našem mišljenju opisuje i odražava sva dešavanja na terenu i oko Kosova - rekao je on i dodao da uvek postoji nada da će se naći rešenje za situaciju, ali da i pored razmišljanja ne vidi argument u prilog očekivanja, koji bi ojačali tu nadu.

Ruski ambasador podseća da Priština radi ono što radi i ne krije svoje namere - a u širem smislu to je želja da uspostavi kontrolu na severu Kosova nad srpskim sredinama i sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom.

- To je uvek bila mašta Prištine, ali sad smatraju da je došlo vreme za realizaciju - ocenio je ambasador i dodao da sada imaju zadatak da uspostave kontrolu u srpskim sredinama i da Beograd prizna tzv. Kosovo u političkom i geopolitčkom smislu.

Ambasador je naglasio da je potpuno razumljivo da Priština uživa podršku zapada bez obzira na to što govore. Kako je dodao, to potvrđuju i delima.

- Priština je u najtežim danima suprotstavljanja dve strane i porasta tenzija predala zahev za članstvo u EU. Sada nije važno da li će zahtev imati ishod u bližoj ili daljoj budućnosti - rekao je on i podsetio da je svima poznato da podnošenju i prihvatanju zahteva prethodi veoma težak postupak ispunjavanja zahteva EU.

On smatra da se radi o ohrabrivanju Prištine, jer uz predaju zahteva za članstvo ide i postupak vizne liberalizacije.

- Što se tiče SAD, poznato je odranije ako bi Vašington želeo da napravi sada veoma neophodan pritisak na Prištinu, da bi obustavila poteze, to bi učinili, a ako ne učine, daju im zeleno svetlo - ocenio je Bocan-Harčenko.

BONUS VIDEO: SVEDOCI PROVOKACIJA - Reporteri ruske agencije među meštanima Zubinog Potoka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VLADIMIR ORLIĆ: Dnevničke beleške tajkuna Đilasa