VUČIĆ I PATRIJARH SE OBRATILI JAVNOSTI: "Zbog čega histerično insistiraju na uklanjanju barikada? Zato što hoće Srbe da proteraju" (VIDEO)

Novosti online

27. 12. 2022. u 12:58

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije obratili su se javnosti povodom najnovijih dešavanja na KiM i zabrane patrijarhu da uđe na KiM i ode u Pećku patrijaršiju.

ВУЧИЋ И ПАТРИЈАРХ СЕ ОБРАТИЛИ ЈАВНОСТИ: Због чега хистерично инсистирају на уклањању барикада? Зато што хоће Србе да протерају (ВИДЕО)

Pink

Obraćanje predsednika Vučića

- Hvala Njegovoj svetosti na gostoprimstvu, prilici da govorimo o važnoj temi. Razgovarali smo noćas, upoznao sam patrijarha sa sveukupnom situacijom. Zabrana ulaska na KiM patrijarhu najbolje govore o onima koji su to organizovali. To je samo delimično prištinski režim. Dovoljno je bilo da pogledate saopštenja, reakcije...

Predsednik dodaje da smo iz tih saopštenja mogli da shvatimo da su Srbi krivi što imaju Srpsku pravoslavnu crkvu i što je patrijarh poželeo da ode u svetinju.

- To je jedna od najvećih sramota. Važno je da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju sa Zapada prema našem narodu i našoj zemlji. Videli ste da oni u saopštenju govore o slobodi kretanja, to je važnije od zabrane poglavaru SPC da uđe na KiM. Zbog čega neko histerično insistira na uklanjanju barikada? Zato što hoće Srbe da proteraju. Tim putevima ne idu Albanci. Tim putevima niko južno od Ibra ne ide, te puteve koriste samo Srbi sa severa koji u 99 odsto slučajeva podržavaju te barikade kao vid protesta i borbe za njihova prava, za njihove živote - rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da se vode razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice.

- Ono što se sada dešava, vodimo teške, dinamične i ozbiljne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Nisu Srbi na barikadama zato što im je tako palo na pamet. Zašto su izašli? Rekli ste da će da se formira ZSO, pa ništa. Rekli ste im da će da izađu na referendum, na izbore... Uhapsićemo Srđana Trajkovića pod optužbom za ratne zločine, a nije bio ratni zločinac dok je bio u policiji. Samo tražimo da ne hapsite Srbe koji su na barikadama. Nemojte da hapsite Srbe zato što vam se ne sviđaju. Mi radimo i razgovaramo sa međunarodnim predstavnicima, Lajčakom, Eskobarom - izjavio je Vučić.

Predsednik dodaje da je najsmešnije "kada takozvani ministar takozvane države Svečlja kaže da bi oni da napadnu naš teritorijalni integritet".

- Ne znate šta da uradite sa tim kada tako nešto čujete, oni koji su zajedno sa NATO zemljama otimali, urušavali, gazili teritorijalni integritet Srbije, pokušavaju to da urade i dan-danas, da se ponašaju suprotno Rezoluciji 1244, Povelji UN, Kumanovskom sporazumu, pa i svim drugim sporazumima i oni vam se drznu da pričaju te gluposti i ludosti o teritorijalnom integritetu - istakao je Vučić.

On je rekao da se dešava kriminalizacija Srba.

- Imajući u vidu geopolitičku situaciju, kao i to da žele da nas zgrome i zdrobe zbog situacije sa Rusijom i Ukrajinom, nemojte imati sumnje da će se to nastaviti. Nisam siguran da ćemo uspeti to da prevaziđemo, jer razgovaramo sa nekim ko ne želi da čuje nijedan argument.

"Sram vas bilo sve zajedno, lažovi jedni"

- Te histerične pretnje, Kurti će da vas napadne, curi vam vreme. Sram vas bilo sve zajedno, lažovi jedni! Nastavićemo da se borimo za mir. I noćas sam dugo razgovarao sa Srbima na KiM, i danas ću i kad god treba da odem u Rašku, da razgovaram sa našim narodom. Da li ćemo dobiti prozor kroz koji možemo da se provučemo, videćemo. Šta hoćete sa tim uklanjanjem barikada? Njihov cilj je izbacivanje Srba i Srbije za teritorije KiM - kazao je Vučić i zahvalio se Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku na podršci.

Predsednik Vučić izjavio je da čak i ako se smiri trenutna situacija na KiM, desiće se nešto novo za 15 ili 30 dana, jer je cilj Prištine izbacivanje Srbije sa KiM za sva vremena, kao i "neposlušnog srpskog naroda".

- Obaveštavaćemo vas narednih dana o svim događajima. Želim da poručim Srbima na KiM, Srbija je uz vas, nema predaje - zaključio je predsednik.

Obraćanje patrijarha Porfirija

- Tamo je situacija zaista veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore u puteve koje niko od nas ne želi. Ja, naravno, nemam mnogo toga što bih rekao, a posebno posle jučerašnjeg dana koji je za mene bio istinski tužan, ali i za našu braću i sestre na KiM, za naše monahinje i monahe koji su sa radošću iščekivali da poglavar dođe u okviru svojih programa u Pećku patrijaršiju, da se sa njima pomoli Bogu za sve naše ljude kojima nimalo nije lako. Sigurna je činjenica da samo mi između sebe, svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge. Vekovima na KiM žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na KiM 15 vekova, sa Albancima žive zajedno 5 vekova. Ako postoji dobra volja, može se naći put u zajednički život. Pećka patrijaršija je za nas ono što je Vatikan za Katoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga, sa nekim komičnim objašnjenjima, zabrani papi da dođe u Vatikan. Čitav svet bi ustao na noge - kazao je patrijarh.

- Ja sam pokušao i juče u nekim direktnim kontaktima da takva jedna besmislena zabrana bude uklonjena. Apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini donose odluke, da se odluka promeni. Što se tiče situacije, u razgovoru sa predsednikom imali smo mnoga pitanja. Moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir. Molio sam lično i predsednika i čitavu vladu da učine sve da se sačuva mir, da ne dođe do oružanih sukoba. U isto vreme, to molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali i velike sile, važne institucije u centrima moći, da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa. Molim se Bogu da on svojom ljubavlju dotakne i umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na KiM. Da Bog da mira između Albanaca i Srba. Da nam Božić bude dan radosti, mira i ljubavi. Neka nam najveća cena bude svaki ljudski život. Neka vas sve gospod blagoslovi - naveo je patrijarh Porfirije.

Sastanak u Patrijaršiji

Vučić i patrijarh sastali su se nakon što su vlasti u Prištini zabranile ulazak na KiM patrijarhu srpskom Porfiriju.

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju juče je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)