SEDMI DAN PROTESTA: Kurti nastavlja teror (VIDEO)

Novosti onlajn

16. 12. 2022. u 07:30 >> 16:53

SEDMI je dan kako su Srbi na severu Kosova i Metohije na barikadama koje su podigli u znak revolta zbog kako navode terora od starne prišptinskih privremenih institucija i kosovske policije koja sa dugim cevima upada u ovaj deo Kosova i Metohije.

СЕДМИ ДАН ПРОТЕСТА: Курти наставља терор (ВИДЕО)

Foto: D.Z.

Pantićev advokat: "Dobio sam napismeno da je Dejan primio lekove"

Advokat uhapšenog bivšeg policajca sa KiM Dejana Pantića, Srđan Mitrović, izjavio je danas da je od Osnovnog suda u Prištini dobio pismenu potvrdu da su njegovom klijentu uručeni lekovi, a da je on uložio žalbu na rešenje o određivanju pritvora.

Novi teror na KiM

Lopovi su razbili i katanac od ulaznih vrata crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni.

Kurti spremio listu Srba koji se terete za navodne ratne zločine

Kurti spremio novi drastičan udar na Srbe. Na listi se nalaze imena 230 Srba koji bi u narednim danima mogli biti lišeni slobode. 

Kako saznajemo, svi Srbi sa spiska terete se za navodne ratne zločine

Stiže naoružanje za Kosovo

Državni organi Republike Srbije nezvanično su dobili informaciju, iz uvida u tovarne listove, da se trenutno na bugarsko-makedonskoj granici nalazi 11 kamiona koji se kreću ka teritoriji Kosova i Metohije.

Vojska Srbije predala zahtev Kforu

Na administrativnom prelazu Merdare komandantu Kfora je uručen zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM.

Kfor na barikadama u Zupči i Varagama

Pripadnici Kfora i Euleksa redovno obilaze barikade koje su Srbi postavili u mestima Zupče i Varage kod Zubinog Potoka.

Građani Mitrovice za "Novosti"

- Ne samo što nisu oslobodili bezrazložno uhapšene Srbe, Dejana Pantića i Miljana Adžića, već kosovski specijalci nastavljaju sa hapšenjem našeg naroda po pravilu bez ikakvog osnova, a nas optužuju da izazivamo krizu. Ovo je stvarno neverovatno, a još neverovatnije je da međunarodna zajednica Kfor i Euleks koji su glasni u osudama nas koji samo branimo svoje pravo na život i postojanje na ovim prostorima ne reaguju na ova hapšenja i dodatna izazivanja krize i tenzija - kažu za "Novosti" građani Severne Mitrovice koji se i dalje smenjuju na barikadama.

Foto: D.Z.

Ističu da umesto da su bliže rešenju situacije, odnosno ispunjenju svojih zahteva, da se puste uhapšeni Srbi a kosovski specijalci povuku sa severa, oni naglašavaju da novim hapšenjem kosovske vlasti jasno pokazuju da ne žele mir već da žele haos i tenziju na ovom prostoru.

Srbi na barikadama takođe ističu da su novim hapšenjem bivšeg pripandika kosovske policije kosovske vlasti pokazale ko je generator problema i ko ne dozvoljava Srbima da žive mirno na ovim prostorima.

Uhapšen Slađan Trajković

Građane severa od sinoć je dodatno uznemirila vest o hapšenju Slađana Trajkovića, bivšeg pripandika ksoovske policije koji je nedavno sa ostalim kolegama napustio ovu službu. Trajković je kako je potvrdila za "Novosti" njegova supruga Suzana, uhapšen sinoć u multietničkom naselju Bošnjačka mahala gde inače i živi ova porodica.

Foto: Društvene mreže

O suprugovom hapšenju Suzana je saznala kada je otišla da se raspita u policijsku stanicu jer se nije vraćao kući iz grada.

Supruga uhapšenog rekla je da ga navodno terete za ratni zločin.

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković rekao je novo hapšenje pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije. 

Vlada Srbije šalje zahtev za povratak srpske vojske na KiM

Vlada Srbije je donela odluku da se Kforu uputi zahtev, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na KiM. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao i da Kfor neće prihvatiti zahtev Srbije. 

Građani su i dalje na barikadama u nastojanju da, kako kažu skrenu pažnju na svoje probleme koji traju mesecima, a eskalirali su u novu fazu krize hapšenjem Miljana Adžića i Dejana Pantića. 

Njih u Prištini optužuju za napad na službeno lice i navodno organizovanje terorističkih napada na policiju.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Njihovo oslobađanje je jedan od zahteva okupljenih na barikadama kao i povlačenje specijalne policije sa severa Kosova.

S ozborim da su stavovi Srba na severu suprotni stavovima vlasti u Prištini, čekaju političko rešenje i rezultate aktivnosti međunarodnih diplomata.

Sa druge strane u Prištini kažu da je situacija na severu KiM izazov. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)