TEROR NA KOSOVU: Na udaru srpske crkve i domaćinstva (FOTO)

Novosti onlajn

16. 12. 2022. u 13:41

LOPOVI su razbili i katanac od ulaznih vrata Crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni.

ТЕРОР НА КОСОВУ: На удару српске цркве и домаћинства (ФОТО)

Foto: Kancelarija za KiM

Meštani zaseoka Bogoševce u Sredačkoj župi kod Prizrena, prilikom nedavnog boravka u svom rodnom mestu, 12. decembra, zatekli su obijene kapije i vrata na više kuća, a tom prilikom su primetili i da su im pokradeni kućni aparati, garderoba i drugi predmeti.

U istom selu obijena je i Crkva Svetog Nikole koja datira s kraja 16. veka.

- Obilaskom sela, meštani su primetili da je više kuća njihovih komšija takođe obijeno i da je u njima izvršena premetačina. Prema njihovim rečima, ovo je već četvrti put da se stanovnicima zaseoka Bogoševce planski i masovno obijaju i pljačkaju domovi.

Ovoga puta izgrednici su poharali i lokalnu crkvu - saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kako su meštani primetili i o tome obavestili Kancelariju, lopovi su razbili i katanac od ulaznih vrata Crkve Svetog Nikole, polomili staklo rama od ikona, izvršili premetačinu i odneli novac koji su vernici ostavljali na ikoni.

Foto: Kancelarija za KiM

U zaseoku Bogoševce je pre rata živelo oko stotinak Srba, koji ni danas ne mogu da budu spokojni prilikom obilaska domova koje su morali, ne svojom voljom, da napuste i svetinja koje svedoče o njihovom trajanju na ovim prostorima. Ovakvi incidenti pokazuju i objašnjavaju zbog čega je stopa povratka Srba na Kosovu i Metohiji manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području.

- Uz svakodnevna zastrašivanja i hapšenja, Srbi se na Kosovu i Metohiji suočavaju sa gotovo svakodnevnim institucionalnim, ekonomskim i neretko fizičkim nasiljem od strane Prištine, za koja po pravilu niko ne odgovara, niti se svi takvi incidenti više

i prijavljuju Kosovskoj policiji, s obzirom na to da se njihovim odnosom prema Srbima i nekažnjavanjem izgrednika ruše svi mostovi poverenja - navodi Kancelarija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)