OTELI MANDATE SRBIMA, PA IH DALI SVOJIMA: Evo kako su Kurtijevi odbornici upali u Skupštinu u Severnoj Mitrovici

E. V. N.

15. 12. 2022. u 09:00

DOK je državni vrh Srbije pokušavao da nađe diplomatsko rešenje za tenzije na Kosovu i Metohiji u razgovorima predsednika Aleksandra Vučića sa izaslanicima Evropske unije i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, Priština je nastavila da sprovodi jednostrane poteze i juče mesta srpskih odbornika u Severnoj Mitrovici popunila Albancima i predstavnicima drugih nesrpskih zajednica koji su posle izbora ostali ispod crte. Tako je na čelo grada, ni kriv ni dužan, došao Nedžat Ugljanin!

ОТЕЛИ МАНДАТЕ СРБИМА, ПА ИХ ДАЛИ СВОЈИМА: Ево како су Куртијеви одборници упали у Скупштину у Северној Митровици

Albanci u Mitrovici instalirali svoje odbornike, Foto D. Zečević

Tenzije izazvane potezima premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija nastavljene su i juče. Srbi su peti dan bili na barikadama u Rudaru kod Zvečana, Sočanici i Ibarskoj Slatini na putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, kao i Lešku i selu Varage kod Zubinog Potoka, pokazujući na ovaj način protest zbog terora Prištine, koji je kulminirao hapšenjem bivšeg policajca Dejana Pantića na administrativnom prelazu Jarinje, bez ikakvog obrazloženja.

Osnovne i srednje škole u svim opštinama na severu i dalje ne rade, a snabdevenost lekovima, prema rečima dr Zlatana Eleka, direktora kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici je stabilna.

- Funkcionišemo u punom kapacitetu, sve službe rade i zaista nema mesta panici - rekao je Elek, za "Novosti".

Foto D. Zečević

O svemu ovom bilo je reči juče, najpre tokom sastanka predsednika Vučića sa Lajčakom u četiri oka, a zatim i na trilaterali kada im se pridružio Eskobar.

Vučić je razgovore ocenio iskrenim i korektnim.

- Imali smo otvoren i iskren razgovor o rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada. Vučić razume ozbiljnost situacije - napisao je Lajčak na "Tviteru" posle sastanka.

On je razgovarao i sa premijerkom Anom Brnabić "o trenutnoj situacija na Kosovu i Metohiji, sa akcentom na položaj Srba na severu i sve jednostrane poteze koje povlače privremeni organi u Prištini".

- Hapšenje pripadnika srpske nacionalnosti bez ikakvih dokaza ili optužbi predstavlja kršenje svih civilizacijskih normi, osnovnih postulata vladavine prava i, u krajnjoj liniji, još jedno u nizu kršenja potpisanih sporazuma čiji je garant EU - navela je Brnabićeva u saopštenju i istakla potpunu spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da je ključno da se implementiraju potpisani sporazumi u kojima se, između ostalog, predviđa formiranje ZSO.

Atmosfera uoči sednice u Mitrovici, Foto D. Zečević

Inače, Lajčak i Eskobar su u Beograd stigli iz Prištine. Posle sastanaka sa albanskim političarima, Eskobar je istakao da mora biti formirana Zajednica srpskih opština, jer je to obaveza, kako za Kosovo i Srbiju, tako i za EU, koja je posredovala u pregovorima.

- Imaćemo ZSO, bićemo deo procesa i taj proces mora da uključi vladu Kosova. Ako ne, tu diskusiju možemo da razvijemo sa alternativnim partnerima, sa civilnim društvom, sa omladinskim grupama, sa poslovnom zajednicom, sa svima koji bi želeli da Srbija i Kosovo izađu iz ovog ciklusa nestabilnosti - rekao je Eskobar za Radio Slobodna Evropa

Osnivač Pokreta Samoopredeljenje u Albaniji Enis Sulstarova istakao je juče, odgovarajući Eskobaru, da kosovska vlada neće prihvatiti Zajednicu srpskih opština:

- Zajednicu ne prihvataju Samoopredeljenje, Kurtijeva vlada, parlamentarna većina, građani, sektori i organizacije civilnog društva - naveo je na "Fejsbuku".

Eskobar, Lajčak i Vučić juče u Predsedništvu, Foto Tanjug

Specijalni izaslanik Lajčak izjavio je posle razgovora u Prištini da je najbolje da se barikade na severu KiM uklone političkim dogovorima, a ne buldožerima i da niko normalan trenutno nije zadovoljan situacijom na severu.

Inače, na mesto Srba koji su izašli iz institucija Priština je protivpravno u skupštini Severne Mitrovice instalirala 16 novih odbornika od kojih je samo jedan Srbin - Dušan Milunović sa liste Građanska inicijativa "Srpski opstanak". Oni su juče položili zakletvu, i to uz pratnju policije, a Ugljanin je sam u izjavi opisao paradoks cele situacije:

- Mi smo samo zamena. Nećemo se baviti političkim stvarima, čekaćemo izbore do aprila. Izvršna i zakonodavna vlast pripada srpskoj zajednici koja je većinska u ovoj sredini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da su Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima i poručio da je to pravo ogledalo Kurtijeve lažne demokratije.

Foto Tanjug

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, kazao je da građani žele da ostanu i opstanu na prostoru KiM i da su odlučni da brane pravo na postojanje i pravo na život u 21. veku:

- Apelujemo na građane da ostanu istrajni, ali suzdržani i da poštuju strane predstavnike Kfora i Euleksa, jer su oni ovde prisutni u skladu sa međunarodnim sporazumima.

DAČIĆ: SELEKTIVNA PRIMENA

ESKOBAR je, povodom najave da će Srbija tražiti da se do 1.000 naših vojnika i policajaca vrati na KiM, što je dozvoljeno po Rezoluciji SB UN 1244, istakao i da se "SAD kategorički protive povratku srpskih snaga na sever".

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da ne zna zašto bi neko bio protiv onoga što piše u Rezoluciji 1244 i istakao da naročito nije dobro da neko govori o tome koje rezolucije UN mogu i treba da se primenjuju, a koje ne, jer se onda "dolazi do selektivnosti i dvostrukih standarda":

- Srbija se čvrsto drži svih međunarodnih obaveza koje je preuzela ili koje su nam nametnute. Bez obzira na to kakvo neko mišljenje pojedinačno ima, to ne bi smelo da bude prepreka da se o tome na jedan ozbiljan način razgovara u okviru sistema UN, tako da izjave poput Eskobarove svakako nisu dobre.

ĐURIĆ: UVEDEN APARTHEJD

U SEVERNOJ Mitrovici, jedinom preostalom gradu sa srpskom većinom, vlada Kosova predvođena Kurtijem zamenila je demokratski izabrane predstavnike kosovskih Srba u gradskoj skupštini predstavnicima kosovskih Albanaca. Briselski sporazume, počivaj u miru. Dobro jutro, aparthejde, poručio je juče ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, nakon što je Priština protivpravno srpske odbornike u Skupštini u Mitrovici zamenila Albancima.

EULEKS UTROSTRUČIO SNAGE NA SEVERU

ŠEF Euleksa Lars Gunar Vigemark izjavio je juče da je sigurnosna situacija na severu KiM vrlo ozbiljna i da je Misija utrostručila svoje snage, ali da nije nadležna da preuzme kontrolu na severu umesto kosovske policije, kao i da barikade treba da se uklone mirnim putem i da to treba da učine oni koji su ih i postavili.

- Zasad nam kosovska policija nije tražila da pomognemo u uklanjanju barikada, traženo nam je samo da nadgledamo situaciju, što i radimo. Pokušavamo da budemo prisutni što je više moguće kako bismo smirili situaciju, ali nemamo ni nadležnosti ni snaga da fizički uklonimo barikade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni