POČELA OKUPACIJA SEVERA KOSOVA I METOHIJE: Kurti poslao više od 300 specijalaca na sever; Beograd ima odgovor

Novosti online

08. 12. 2022. u 20:54 >> 23:37

VIŠE od 300 Kurtijevih specijalaca do zuba naoružanih peške je, u pratnji brojnih oklopnih vozila, umarširalo sinoć iz pravca Južne u Severnu Mitrovicu i uputilo se u pravcu Bošnjačke mahale, saznaju "Novosti". Aljbin Kurti je očigledno krenuo u finalni pokušaj okupacije severa Kosova i Metohije.

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

Foto: Printscreen/Facebook

Nakon upada u grad izdali saopštenje

Policija tzv. Kosova saopštila je da će narednih dana povećati prisustvo na severu južne srpske pokrajine i navela da je to u cilju održavanja javnog reda.

Policija lažne države je sinoć, nakon što su njeni naoružani pripadnici upali u Kosovsku Mitrovicu, navela da su glavni ciljevi "održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike".

Blokirali celu Kosovsku Mitrovicu

Kurtijevi specijalci blokirali su čitavu Kosovsku Mitrovicu.

Ne dozvoljavaju ni snimanje ni fotografisanje. 

Petković drži hitnu konferenciju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković održaće večeras, 8. decembra, u 23 sata, vanrednu konferenciju za medije u Pres sali Vlade Republike Srbije.

Raspoređeni po grupama

Specijalci su se rasporedili u grupama po čitavoj Kosovskoj Mitrovici.

Foto: "Novosti"

Oni su blokirali čitav grad. 

Foto: "Novosti"

Bačene i šok-bombe

Pripadnici tzv. Specijalne jedinice Kosovske policije bacili su dve šok bombe.

Žene i deca pobegli sa ulica

Građani Severne Mitrovice okupljaju se na ulicama, razgovaraju o svemu što se dešava poslednjh dana, napeto je, ali za sada bez incidenata.

Svi kafići su zatvoreni, a žene i deca su se sklonili sa ulica.

Petković: Kurti ima cilj proterivanje Srba sa KiM, dopuštaju mu opasnu akciju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se na vanrednoj konferenciji za medije u Pres sali Vlade Republike Srbije.

- Kao što smo i upozorili Kurti je nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije severa KiM. Kurti je prvo slavodobitno hapsio je vino i rakiju i napadao ljude i porodicu Petrović koja je vlasnik vinarije u Velikoj Hoči, a potom je maltretirao našu decu u Leposaviću dok su bebe i dečica spavala u vrtiću. U vrtiću je prvo bio KFOR, a evo i danas su zalutali ali ne pripadnici KFOR nego pripadnici ROSU i to u trenutku dok su bebe i dečica spavala u vrtiću. Možete da zamislite samo kako su se osećali roditelji jer je na pragu vrtića bila kurtijeva policija. Prema našim saznanjima preko 300 do 350 policajaca, što patrolnih policajaca sa pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima pod, punom ratnom opremom i sa oklopnim vozilima su upali na sever KiM iz pravca Južne Mitrovice, a onda su rasporedili su se i okupirali i blokirali celu Kosovsku Mitrovicu i stacionirali se u mešovitim naseljima  - rekao je Petković. - Kao razlog su naveli to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog okoga što se dešava na severu KiM. Podsetiću vas samo da se pre dva dana dogodilo nasilje Aljbina Kurtija i njegov obračun sa Srbima na severu KiM da bi se nasilno i sa dugim cevima nametnulo održavanje protivpravnih izbora na severu KiM. 

- Stotine njih upalo je na sever iako po Briselskom sporazumu nemaju pravo na to. I to svi dobro znaju i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da ide u opasnu akciju i ima za cilj sahranjivanje Briselskog sporazuma.

Vučić će imati važne sastanke i kada dođe vreme obavestiće javnost o svemu. Sada imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM, Beograd će razmotriti povratak do 1000 naših bezbednosnih snaga na KiM po rezoluciji 1244, posebno član 4. i član 6. aneksa 2. Predsednik Vučić mnogo puta je ponovio da se više nikada neće ponoviti ni pogrom ni Oluja. Čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili oni koji treba da urazume Prištinu. Nećemo dozvoliti novu Oluju i proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na KiM. Nećemo dopustiti da naš narod strada, da ga neko progoni i maltretira. Neka dobro vode računa oni na Zapadu, oni koji su mentori kosovske nezavisnosti kako ne bi bili iznenađeni odlukom Beograda, jer nismo mi ti koji su prekršili briselski sporazum, nismo mi ti koji ne želimo normalizaciju odnosa. To sve radi Kurti. Zbog toga nemojte gospodo sa Zapada da budete iznenađeni odlukom Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (73)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode