OKUPACIJA SEVERA KiM - Petković: Kurti ima cilj proterivanje Srba sa KiM, dopuštaju mu opasnu akciju

Novosti online

08. 12. 2022. u 23:00

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se na vanrednoj konferenciji za medije u Pres sali Vlade Republike Srbije.

ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КиМ - Петковић: Курти има циљ протеривање Срба са КиМ, допуштају му опасну акцију

Foto: Tanjug

- Kao što smo i upozorili Kurti je nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije severa KiM. Kurti je prvo slavodobitno hapsio je vino i rakiju i napadao ljude i porodicu Petrović koja je vlasnik vinarije u Velikoj Hoči, a potom je maltretirao našu decu u Leposaviću dok su bebe i dečica spavala u vrtiću. U vrtiću je prvo bio KFOR, a evo i danas su zalutali ali ne pripadnici KFOR nego pripadnici ROSU i to u trenutku dok su bebe i dečica spavala u vrtiću. Možete da zamislite samo kako su se osećali roditelji jer je na pragu vrtića bila kurtijeva policija. Prema našim saznanjima preko 300 do 350 policajaca, što patrolnih policajaca sa pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima pod, punom ratnom opremom i sa oklopnim vozilima su upali na sever KiM iz pravca Južne Mitrovice, a onda su rasporedili su se i okupirali i blokirali celu Kosovsku Mitrovicu i stacionirali se u mešovitim naseljima  - rekao je Petković. - Kao razlog su naveli to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog okoga što se dešava na severu KiM. Podsetiću vas samo da se pre dva dana dogodilo nasilje Aljbina Kurtija i njegov obračun sa Srbima na severu KiM da bi se nasilno i sa dugim cevima nametnulo održavanje protivpravnih izbora na severu KiM. 

- Stotine njih upalo je na sever iako po Briselskom sporazumu nemaju pravo na to. I to svi dobro znaju i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da ide u opasnu akciju i ima za cilj sahranjivanje Briselskog sporazuma.

- Vučić će imati važne sastanke i kada dođe vreme obavestiće javnost o svemu. Sada imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM, Beograd će razmotriti povratak do 1000 naših bezbednosnih snaga na KiM po rezoluciji 1244, posebno član 4. i član 6. aneksa 2. Predsednik Vučić mnogo puta je ponovio da se više nikada neće ponoviti ni pogrom ni Oluja. Čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili oni koji treba da urazume Prištinu. Nećemo dozvoliti novu Oluju i proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na KiM. Nećemo dopustiti da naš narod strada, da ga neko progoni i maltretira. Neka dobro vode računa oni na Zapadu, oni koji su mentori kosovske nezavisnosti kako ne bi bili iznenađeni odlukom Beograda, jer nismo mi ti koji su prekršili briselski sporazum, nismo mi ti koji ne želimo normalizaciju odnosa. To sve radi Kurti. Zbog toga nemojte gospodo sa Zapada da budete iznenađeni odlukom Beograda. 

Podsetimo, više pripadnika Kosovske policije ušlo je večeras iz Južne u Severnu Mitrovicu i drži pod blokadom grad. Policajci su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu.

Pripadnici Kosovske policije bacili su i dve šok bombe.

Građani Severne Mitrovice okupljaju se na ulicama, razgovaraju o svemu što se dešava poslednjh dana, napeto je, ali bez incidenata. Svi kafići su zatvoreni, a žene i deca su se sklonili sa ulica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (94)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!